Полемика СНС-а и СДС-а о јавном дугу

Полемика посланика СНС и СДС о томе чија је власт и за колико подигла јавни дуг Србије, као и одговорност министра просвете, науке и технолошког развоја Срђана Вербића, чију је оставку тражила Нова странка, обележили су данашњу скупштинску расправу о правној заштити индустријског дизајна.

Док напредњаци тврде да је за време власти Бориса Тадића јавни дуг дуплиран, из табора СДС-a одговарају да је он на крају 2011. године био нешто већи од 45 одсто, а да је данас преко 70 одсто БДП-а, преноси Танјуг.

Повод за полемику био је предлог СДС-а да се предвиди обавеза Владе Србије да годишње подноси извештај Скупштини Србије о ефектима примене Закона о правној заштити индустријског дизајна, после чега је шеф посланика СНС-а Зоран Бабић упитао социјалдемократе зашто се контролном улогом парламента нису бавили док су били на власти.

"Зашто тад нисте размишљали да контролна улога према Влади Србије буде јача? Нисте зато што вам није одговарало и зато што нисте смели да Тадића и Цветковића позовете у парламент. Седам пута за четири године су дошли да одговарају на питања последњег четвртка у месецу", рекао је Бабић.

Шеф посланика СДС-а Марко Ђуришић навео је да је навикао да напредњаци стално говоре о прошлошти и ономе што је некад било, а што је, према њему, један од најлошијих аргумената у политичцој расправи.

"Да би се такав аргумент појачао користе се лажни подаци", рекао је Ђуришић, наводећи да је кабинет Александра Вучића за 12 месеци пред посланицима био два пута.

Бабић му је одговорио да је влада Тадића била увреда за грађане, јер се, како је рекао, једино том речи може описати њен рад, који је довео до тога да 400.000 људи без посла, да се јавни дуг подигне за дупло.

Шеф посланика СДС-а саопштио је да је јавни дуг Србије за годину дана рада владе Александра Вучића повећан четири милијарде евра, а за четири године претходне владе за седам.

"На крају 2011. године био је нешто више од 45 одсто, а данас преко 70 одсто", тврди Ђуришић.

Присуство Вербића на седници посланик Нове странке Зоран Живковић искористио је за позив да поднесе оставку, наводећи да је министар "на погрешном месту, у погрешно време".

"Позивам га да поднесе оставку, после свега што се десило њему, људима у његовом оркужењу, који су били физички нападнути. Све су то разлози да часни људи изађу из владе Александра Вучића и врате се свом послу. Овако имамо привид поштовања европских стандарда и жеље да се иде ка ЕУ, привид жеље да се поштују закони и да се било шта корисно ради, а што је довело до тога да немамо одговорне за смрт 57 људи у Обреновцу, пад хеликоптера...", рекао је Живковић.

Демократама је засметала одредба у закону која предвиђа искљуцење из заштите индустријског дизајна због техничке функције и супротности са јавним поретком и моралом, а посланик те странке Балша Божовић навео је да сваког дана имамо прилику да видимо шта се дешава у друштву када не постоје критеријуми.

"Морални принципи које покушавате на мала врата да уведете у измене и допуне Закона не представљају усаглашеност када су морални принципи друштва ЕУ у питању. Академска честитост је морални принцип, па се не поштује једнако у Србији као што се поштује у ЕУ", рекао је Божовић.

Министар је најавио доношење закона о научно истраживачкој делатности, који је ушао у јавну расправу, а који ће предвидети формирање одбора за научни интегритет и који ће имати велика овлашћења која би требало да иду дотле да се одузимају звања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи