Односи Србије и Русије нису предмет трговине

Русија високо цени ниво односа који има са Србијом, поручио у Београду шеф руске дипломатије Сергеј Лавров. Његов колега Ивица Дачић рекао је да односи Србије и Русије нису предмет никакве трговине са трећим државама нити организацијама, да су стабилни, пријатељски и братски. Лавров се састао и са председником Србије Томиславом Николићем и премијером Александром Вучићем.

Дачић је на заједничкој конференцији са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом рекао да односи две земље далеко превазилазе дневнополитичке теме. "Између наших земаља нема спорних питања. Захвални смо Русији на подршци око Косова", рекао је Дачић, преноси Танјуг.

Додао је да се често чују идеје, укључујући и Брисел као да је Србија "између две ватре" или да "седи на две столице".

"Ми нашу политику не можемо да кријемо. Имамо јавно изречене одлуке. Србија има свој политички циљ да буде чланица ЕУ, али то не значи да треба да прекине однос са пријатељским земљама, а ту пре свега мислим на Русију", рекао је Дачић.

Према оцени Лаврова, билатерални односи на свим нивоима су веома добри.

Србија жели да у што више области развија односе и сарадњу са Русијом, што Русија веома поштује, рекао је Лавров.

Посебно је истакао присуство Томислава Николића на Паради 9. маја у Москви, као и одлуку Србије да пошаље своје војнике на ту манифестацију.

И Дачић и Лавров су позитивно оценили трговинско-економске односе Србије и Русије истакавши да има још доста простора за њихово унапређење, а посебно су разговарали о енергетици.

У том контексту, Лавров је рекао да је руска страна потврдила спремност за сарадњу на том плану и за испоруку гаса Србији, док је Дачић нагласио да Европи није довољан само северни ток, већ да је неопходно да постоји и неки јужни, ма како се он звао, и да се не сме дозволити да овај део Европе у том остане слепо црево.

Лавров се осврнуо и на догађаје у Македонији. Русија изражава велику забринутост због последњих догађаја у Македонији, ситуације на Косову која не улива никакав оптимизам и испољавања великоалбанских претензија, рекао је Лавров.

Лавров: Председавање Србије ОЕБС-у веома успешно

Руски шеф дипломатије оценио је председавање Србије ОЕБС-у веома успешним.

"Жеља Србије да развија сарадњу са свим кључним партнерима показује посвећеност Београда свим начелима ОЕБС-а", рекао је Лавров.

"Србија је сада на челу ОЕБС-а и њиме успешно председава", нагласио је Лавров, додавши да у тренутним околностима улога ОЕБС-а расте.

Говорећи о ситуацији у Украјини, Дачић је навео да ОЕБС жели да помогне да се лакше дође до договора и да се ти договори спроведу у пракси.

Дачић је оценио да је од велике важности да се поштује постигнути прекид ватре у Украјини и споразум из Минска.

Такође је од суштинског значаја да се са војних питања пређе на питања значајна за будућност, а то су, како је навео, економске теме, као и почетак националног дијалога.

"Министар Дачић управо је изнео ставове Србије. Нема много земаља у Европи које имају такав став. Многе имају став или-или. Став Србије је оригинално европски", рекао је Лавров и додао је Србија показала и оданост свим основним вредностима ОЕБС-а.

"Због тога није случајност што Србија председава ОЕБС-у и сарађује успешно у читавом спектру области", истакао је Лавров изразивши Србији захвалност на томе.

Руски дипломата је рекао да улога радних група у оквиру ОЕБС-а у Украјини није да намеће готове рецепте, већ да подстиче директне преговоре Кијева, Луганска и Доњецка.

Лавров са Николићем и Вучићем

Лавров се састао и са председником Томиславом Николићем. "Добродошли у државу која са Русијом више од 200 година има изванредне односе, у државу која своју судбину везује за судбину Русије", поручио је председник.

Николић је захвалио Русији на подршци у вези са Косовом. Председник се нада да ће економска сарадња наставити да иде узлазном линијом.

"Није дошло до реализације 'Јужног тока', али очекујемо да руски гас неким другим путем стигне у Србију", рекао је Николић, који је честитао на успешно организованој војној паради.

Лавров је председнику Николићу пренео поздраве руског председника Владимира Путина.

Лавров је рекао да се драстично повећао извоз из Србије за Русију и нагласио да је сарадња две земље у вези са међународним темама веома конструктивна.

Николић је нагласио да је Балкан после неколико година у којима се Србија интензивно трудила да буде оаза мира поново враћен неколико година уназад, а шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изразио је забринутост због тенденција за препород екстремизма у региону.

"Све су то последице проглашења такозване независне државе Косово и њене жеље, као и жеље Албаније да се створи једна велика албанска држава која би захватила границе околних држава, макар четири околне државе", оценио је Николић.

Шеф руске дипломатије се састао и са премијером Србије Александром Вучићем. Разговарали су о билатералним односима, трговинско-економској размени, енергетској сарадњи, испоруци гаса Србији и извозу Фијат аутомобила на тржиште Руске Федерације.

Вучић је истакао да Србију и Русију везује искрено пријатељство, и нагласио да када су трговински односи у питању обе земље морају да буду више ангажоване на јачању те сарадње.

Лавров је указао на то да су односи двеју земаља апсолутно отворени, као и да је Србија један од најважнијих стратешких партнера Руске Федерације.

Премијер је у част Сергеја Лаврова организовао и радни ручак. 

Лавров је раније положио венце на Гробље ослободилаца Београда и на споменик Црвеноармејцу поводом обележавања 70. година победе над фашизмом.

Поред Лаврова венац је положио и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, преноси Танјуг.

Приликом церемоније полагања венаца, оркестар и гардисти учесници параде у Москви одсвирали су руску и српску химну, као и песму Тамо далеко.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи