Опозиција тражи додатна објашњења од министра просвете

Посланици опозиције тражили су д министра просвете Срђана Вербића додатна објашњења у вези са повлачењем предложеног закона о уџбеницима из скупштинске процедуре дан уочи почетка расправе, а неки од њих сматрају да ресорни министар због тога треба да поднесе и оставку.

Представници ДС, СДС и Нове странке су расправу и присуство министра Сршана Вербића у скупштинској сали искористили како би од њега затражили објашњење за повлачење предложеног закона о уџбеницима, иако су на дневном реду измене Закона о правној заштити индустријског дизајна, преноси Танјуг.

Посланица ДС Александра Јерков, која је и председница скупштинског Одбора за образовање, изразила је жаљење што се у сали не говори о уџбеницима, наводећи да су два закона, од пет колико их је било на дневном реду нове седнице, “волшебно нестала из процедуре”.

Будући да је из Министарства јуче саопштено да је закон повучен под притисцима, Јерков је навела да је то веома опасно јер би значило да Влада Србије подлеже притисцима књижара.

Поставила је питање да ли је закон повучен како би се угодило њиховим захтевима, те како се може знати да било који други закон који је предложен није урађен под притиском.

Заменик шефа посланичке групе СДС Јанко Веселиновић сматра да министар Вербић због повлачења из процедуре закона о уџбеницима треба да поднесе оставку.

"Влада је повукла из процедуре и закон о уџбеницима и закон о одбрани од града. Оно што је најскандалозније је што је министар Вербић изјавио да је закон такав да се не може поправити амандманима. Да има морала одавно би поднео оставку. Ово је за оставку", рекао је Веселиновић.

Судбина предложеног закона о уџбеницима, према његовим речима, показује да Влада Србије нема компетентне министре.

У расправи о предложеним решењима о правној заштити индустријског дизајна, Веселиновић је навео да је истраживање показало да се у Србији у 90 одсто случајева тргује "на црно" интелектуалном својином.

"Код нас је интелектуална својина сива зона. Једна од најсивљих у привреди"“, рекао је Веселиновић и министра просвете упитао „шта ће се десити ако неко узме макету Београда на води и прогласи је за своју“, те из чега ће деца да науче нешто о индустријском дизајну када не постоје адекватни уџбеници, алудирајући на закон о уџбеницима.

Одговор му је стигао од шефа посланика СНС Зорана Бабић, који је приметио да је Веселиновић говорио о свему само не о тачкама које су на дневном реду, као и да су свега два закона повучена у актуелном скупштинском сазиву.

За време власти Бориса Тадића, како је истакао, повучено на десетине закона, а као примере је навео Закон о забрани дискриминације, Закон о железници.

Бабић је рекао и да је Веселиновић, односно његова некадашња странка, био на власти 12 година и да ништа није урадио на заштити интелектуалне својине.

Веселиновић је, иначе, најавио подршку његове странке међудржавним споразумима Србије са Русијом и Македонијом о узајамном признавању и еквивалецији јавних исправа о стеченом образовању и научним називима.

Посланик Нове странке Владимир Павићевић рекао је да је закон о уџбеницима напрасно повучен из процедуре, без икаквог образложења, а предложио је парламенту да, пошто не расправља о том, дебатује о допунама Закона о високом образовању, који уводи принцип академске честитости.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи