Читај ми!

Важно је улагати у мир и стабилност региона

Премијер Александар Вучић изјавио је да ће 27. маја посетити Тирану јер је важно да се унапређују односи у региону и улаже у мир и стабилност. Само кроз мир и сарадњу све земље у региону могу да напредују, рекао је Вучић у Сарајеву након састанка са председавајућим Већа министара БиХ Денисом Звиздићем.

Председник Владе Србије Александар Вучић рекао је да је важно да улажемо у мир и стабилност у региону "за сваку од наших држава да нам се не би догодило оно што се десило у Куманову", преноси Танјуг.

Упитан да ли и када иде у Тирану, Вучић је, на заједничкој конференцији за новинаре са председавајућим Већа министара БиХ Денисом Звиздићем, потврдио да је та посета заказана за 27. мај.

"Постоје људи који могу да признају да некад погреше и не ураде нешто најбоље, ја сам такав, а има и оних који мисле да никад нису погрешили, али се плашим да су грешили много чешће", рекао је Вучић.  

Вучић је рекао да ситуације као у Куманову, морају да буду спречене.

"Ми такве ствари морамо да спречимо и само кроз мир и сарадњу можемо да напредујемо у региону", рекао је Вучић. 

Премијер је претходно на отварању "Сарајево бизнис форума" рекао да је региону потребно пословно окружење без граница.

Вучић и Звиздић су разговарали о билатералној сарадњи и заједничким наступима Србије и БиХ на трећим тржиштима, а српски премијер Вучић је поручио да је интерес Србије да има најбоље односе са БиХ и Бошњацима.

Разговарали су, кажу, о унапређењу економских односа и сарадњи у области туризма, инфраструктуре и безбедности.

Обраћајући се новинарима након састанка, Вучић је нагласио да је тема разговора била стварање боље климе и успешнија сарадња две земље, као и заједнички излазак на трећа тржишта.

"Разговарали смо о сарадњи у области наменске индустрије, туризма, о безбедносним питањима, борби против тероризма и решавању заосталих несугласица између Срба и Бошњака", истакао је Вучић.

Према његовим речима, будућност и стабилност Западног Балкана почива на добрим и стратешки уређеним односима између Срба и Бошњака.

Односи Србије и Босне и Херцеговине су добри, оценио је српски премијер и додао да се мора остварати истинско поверење, као и да је стабилност Србије немогућа ако постоје лоши односи са БиХ.

Вучић је рекао да је са Звиздићем договорио да се у другој половини године одржи заједничка седница влада двеју држава на којој ће бити потписан низ међудржавних споразума, те да се разговарало о економији, унапређењу односа две земље, као и безбедносним изазовима.

"Корак ка одговорнијој и успешнијој сарадњи"

Премијер је нагласио да сваки нови разговор са представницима БиХ представља нову вредност и корак ближе стварању другачије и одговорније климе и боље и успешније сарадње.

Разговарали смо о безбедносним питањима, борби против тероризма, али и о стратешком политичком дијалогу и решавању заосталих политичких несугласица између Срба и Бошњака и Србије и БиХ, истакао је Вучић.

"Атмосфера између нас је добра, али мора да буде још боља и морамо да стварамо истинско поверење. То звучи као прича коју неко други жели да чује, да није реална, али они који ме добро познају, знају да се нити кога плашим, нити измишљам, нити имам потребу да се претварам", каже премијер.

Како је навео, верује да стабилност и будућност Западног Балкана почива на добрим и стратешки уређеним односима између Срба и Бошњака.

За њега је, додао је, стабилност Србије најважнија, а она није могућа ако постоје лоши односи са Босном.

"Поштујем Босну, али волим Србију, стабилност моје земље је за мене најважнија, а такву стабилност не можемо да имамо ако имамо лоше односе са Бошњацима. Зато је најбоље да седнемо и договарамо се и да решимо проблеме за наредних 100 година", навео је премијер.

Ми морамо да гледамо интерес Србије, указао је Вучић и додао да је интерес Србије да има најбоље односе са Бошњацима.

Објаснио је да није дошао у Сарајево да би то рекао, јер о томе говори и у Београду, посебно о Бошњацима.

"Срби и Бошњаци живе заједно, а ако то неко не види и не разуме, купићу му наочаре", рекао је Вучић.

Упитан откуд сад свест да су односи Србије и БиХ од стратешког значаја, Вучић је рекао да мисли да је то нормалан и разуман став у који верују сви пристојни људи који гледају у будућност и нису оптерећени мржњом.

"Оно што сам мислио, ја сам то и рекао, нико други ми то није наредио или добацио, не интересује ме шта ће да каже о том питању неко из Брисела, Москве или Вашингтона", рекао је Вучић.

Упитан да прокоментарише изјаву члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића да би председник РС Милорад Додик требало да се угледа на Вучића, премијер је рекао да Додика поштује, да у многим стварима може да се угледа на председника Републике Српске, а да је на Изетбеговићу да има своје мишљење.

Звиздић: Заједничка одговорност за будућност региона

Председавајући Већа министара БиХ Денис Звиздић рекао је да је са Вучићем констатовао да нема спорних питања између две земље и да дели Вучићев став да Србија и БиХ треба да преузму одговорност за даљу будућност наших држава и региона.

"Међунационални дијалог и релаксирање односа у региону је предуслов друштвеног развоја, ако останемо расцепкани, поготово у економском смислу, онда немамо никакве будућности", рекао је Звиздић.

Према његовим речима, договорено је да се ниво сарадње у области безбедности подигне на највиши институционални ниво, као и да се у другој половини године одржи заједничка седница Већа министара БиХ и Владе Србије, на којој ће бити потписан низ споразума о сарадњи у области транспорта, економије и безбедности.

Звиздић је рекао да је са Вучићем разговарао и о моделима повећања обима економске сарадње двеју земаља, с обзиром на компатибилност индустрија и тржишта.

"Имамо идентичан став који каже да треба да преузмемо одговорност за даљу будућност наших држава и региона", рекао је Звиздић и додао да БиХ има изражену вољу да домаћим и страним инвеститорима покаже да регион треба посматрати као јединствено економско тржиште.

Звиздић је новинарима рекао да Србија и БиХ имају идентичан став у вези са преузимањем одговорности за будућност региона, који треба посматрати као јединствено тржиште.

"Разговарали смо и о безбедносној ситуацији у БиХ и одлучили смо да подигнемо ниво сарадње на институционални, кроз сарадњу ресорних министарстава", истакао је Звиздић.

Председник Владе Србије састао се и са замеником председавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младеном Босићем.

Вучић и Босић су, како је саопштено из Представничког дома, разговарали о тренутној политичкој ситуацији у региону и решавању нагомиланих економских проблема. 

"Констатовано је да је политичка стабилност и безбедност у региону приоритет и да је у наредном периоду потребно више пажње посветити економском развоју, привредној сарадњи и отварању нових радних места", наводи се у саопштењу.

Како је истакнуто, неопходно је интензивирати међународну сарадњу Србије са Републиком Српском и БиХ, а пре свега економску и привредну сарадњу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи