Читај ми!

Ђурић: Без договора о енергетици у Бриселу

Шеф Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је након разговора са приштинском делегацијом у Бриселу да договор о енергетици није постигнут због одбијања Приштине да испуни раније преузете обавезе.

"Пошто Приштина на данашњим разговорима није пристала да Заједница српских општина и 'Електропривреда Србије' оснују нову компанију која ће се бавити дистрибуцијом електричне енергије на северу Косова, они сносе одговорност што данас није било већег успеха", рекао је Марко Ђурић новинарима у Бриселу, преноси Танјуг.

Ђурић је заједно са министром за енергетику Александром Антићем провео неколико сати у разговору са приштинском делегацијом коју је водила потпредседница косовске владе Едита Тахири и са сарадницима високе представнице за спољну политику и безбедност Федерике Могерини.

"Сем тога, нисмо могли да пристанемо да се велика имовина коју Србија поседује на Косову извлачи из наших оквира", казао је Ђурић и подсетио да је и премијер Александар Вучић недавно јасно поручио да акумулационо језеро Газиводе неће предати приштинској страни.

Ђурић је истакао да су одбијањем да нову компанију оснују ЗСО и ЕПС, чланови приштинске делегације одступили од Бриселског споразума и раније договореног Акционог плана за његово спровођење и да су током данашњих разговора били "видно нервозни".

"Предлагали су да уместо тога оснивачи компаније буду поједини Срби са КиМ, а притом су заборавили да је градоначелник Зубиног Потока Вуловић ухапшен када је недавно предложио управо то", рекао је Ђурић.

Ђурић је изјавио да српска страна и поред изостанка напретка нема разлога да буде незадовољна, јер су и сарадници Могеринијеве уочили да кривица за неуспех почива на Приштини.

Сада је на великим силама да одлуче како ће третирати Србију, а ми сматрамо да ни отварање поглавља 35 ни цео процес европских интеграција не би требало да трпе због тврдоглавог и недоследног става Приштине, казао је Ђурић.

Министар Антић је указао да је један од позитивних аспеката данашњих разговора био договор да се питање енергетике врати у оквир Енергетске заједнице.

"Као што знате, Србија је у потпуности применила законодавство ЕУ у области енергетике, а Приштина је далеко од тога, иако је требало да то учине још од 1. јануара ове године", рекао је Антић, додајући да су европски партнери препознали конструктиван став Србије о том питању.

Са друге стране, косовска министарка задужена за дијалог Едита Тахири изјавила је да је данашњи састанк у Бриселу завршен без договора јер је српска страна изашла с новим захтевима који су у супротности са споразумом о енергетици који је раније постигнут.

Према њеним речима, Србија је тражила да има дистрибуцију за снабдевање севера електричном енергијом и да то буде Електрокосмет. Тахири је додала да приштинска делегација то није прихватила.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи