Јоксимовић: Пут у ЕУ начин да брже створимо уређену државу

Пут у Европску унију може да убрза Србију у стварању уређене државе, а изазови са којима се ЕУ суочава не треба да нас плаше, јер погодности чланства увек односе превагу, поручила је министарка без портфеља у Влади Србије задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

"На стално процесуирајуће односе у ЕУ ми треба да одговоримо тако што ћемо покушати да урадимо неке ствари које би требало да уради и свака чланица ЕУ, без икаквих притисака", рекла је Јадранка ЈОксимовић на годишњој конференцији "Европска унија на прекретници? Последице за Србију", преноси Танјуг.

Јоксимовић је подсетила да Србија има економски план реформи који треба да обезбеди добро економско управљање, као и да су усвојени важни системски закони, који су почели да се спроводе, и требало би да обезбеде долазак страних инвеститора и услове за раст.

"Мере штедње нису довољне, што се показало и у ЕУ, а и непопуларне су", истакла је, напоменувши да су мере штедње, иако непопуларне, нешто што се заиста вреднује што је, како је навела, потврђено и током јучерашње посете комесара ЕУ за суседство и политику проширења Јоханеса Хана Београду.

Говорећи о изазовима са којима се суочава ЕУ, Јоксимовић је указала да дилема у смислу да ли у овај интегративни оквир треба ући или, пак, да ли из њега треба изаћи не би требало да нас плаши јер је, како је истакла, свака држава имала добар разлог да у ЕУ уђе и у анализама се показало да бенефити односе превагу.

Кад је реч о усклађивању са спољном и безбедносном политиком ЕУ, она је указала да Србија настоји да води балансирану политику у мери у којој мора да води рачуна и о својим интересима, али и да, као земља кандидат за чланство у ЕУ, разуме своје обавезе врло добро.

"Јасна је позиција Србије - јасно смо се определили за чланство у ЕУ. О неким стварима ЕУ говори једним гласом, а то је нешто што је и наша обавеза када постанемо члан", истакла је она.

Према њеним речима, након пуноправног чланства потпуно ћемо се ускладити, што је и обавеза из преговора, са заједничком безбедносном политиком ЕУ која, како је навела, такође некада има унутрашње турбуленције што је, како је оценила, сасвим разумљиво.

"У овој фази када смо земаља кандидат и када нисмо отворили ниједно преговарачко поглавље, мислили смо и мислимо да имамо право да наше економске и неке националне и политичке интересе задржимо у оној мери у којој су и неке друге државе то некада радиле", прецизирала је она.

Шеф Делегације ЕУ у Београду Мајкл Давенпорт рекао је да Србија све више артикулише свој конструктивни глас и све је више у прилици да допринесе формулисању заједничке безбедносне и спољне политике ЕУ, као и заједничкој безбедности.

Давенпорт је указао да је свет стално суочен са новим изазовима, те да су и земље чланице стално суочене са изазовом да усагласе своје ставове, а као пример је навео приступ ЕУ кризи у Украјини.

Он је подсетио да Србија, као земља кандидат, не учествује директно у дискусијама о формулисању нових политика, али је истакао да наша земља има "јединствену позицију" као земља кандидат и да је утицајна кад је реч о кључним спољнополитичким питањима.

То се, како је навео, све више види кроз председавање Србије ОЕБС-у и активности наше земље у оквиру регионалне заједнице.

"Србија све више развија конструктивни глас и све је више у позицији да допринесе формулисању заједничке спољне и безбедносне политике, као и заједничкој безбедности", истакао је он.

Давенпорт је рекао да Србија има снажне перспективе за чланство те да је, самим тим, део процеса планирања у ЕУ.

"Србија је, као и њени партнери у региону, али можда и више од њих, усвојила агенду коју је поставила ЕУ, а то ће представљати основу за препоруке политика које ће Европска комисија следеће недеље донети", истакао је он.

Јоксимовић и Девенпорт су рекли да је, према недавно спроведеном истраживању, чији ће резултати бити званично објављени у понедељак, порасла подршка српских грађана европском путу земље за седам до осам процената, те да сада износи више од 50 одсто.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи