Читај ми!

Љајић: Очекујем покрајинске изборе у децембру

Председник СДПС-а Расим Љајић изјавио је да очекује изборе у Војводини у децембру, за које се његова странка већ увелико спрема и оценио да су све партије у "некој фази припрема за изборе".

"Ми се спремамо као да ће избори бити у децембру. Имали смо већ први предизборни скуп или најаву те кампање у Сремској Митровици. Следећи скуп је већ крајем недеље у Суботици, 3. јуна имамо велики скуп у Зрењанину", изјавио је лидер Социјалдемократске партије Танјугу.

Љајић каже да су и све друге странке у некој фази припрема за те изборе, а да ли ће они бити у децембру или два месеца касније, то је, како истиче, потпуно ирелевантно са становишта припреме странке за те изборе.

Уколико покрајински избори буду одржани у децембру, Љајић, који је истовремено и потпредседник Владе, сматра потпуно целисходним да и локлани избори буду у исто време.

Међутим, Љајић истиче да ту мора да се нађе чиста правна ситуација, јер нико, како тврди, не може да скраћује мандат самоиницијативно локалнм самоуправама.

Стога, како сматра лидер СДПС-а, локалним изборима треба да претходе измене Закона о локалној самоуправи или закона о изборима на локалном нивоу како би се створио основ за њихово одржавање.

Упитан да ли очекује да истовремено буду одржани и ванредни парламентарни избори, Лајић, даје одричан одговор, наводећи да не постоје разлози за њихово одржавање.

"Постоји значајна скупштинска, односно владина већина и не видим шта би се тим новим изборима ново могло добити", оцењује Љајић.

Говорећи о промени Устава, Љајић напомиње да она мора да буде ствар договора власти и опозиције, као и да се тежи што већем степену сагласности.

Зато, како тврди, не треба давати никакве рокове за измену Устава јер је важно сконцентрисати се на квалитет тих измена, као и што већи степен сагласности главних политичких странака у земљи.

"Било би штетно да поново идемо на промену Устава, а да се питање неких нових промена отвори за пет-шест година. Треба нам највиши правни акт који ће да живи неколико деценија, а не да после сваког изборног циклуса поново имамо тему промене уставних решења", закључио је Љајић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи