Читај ми!

Вулин: Каква је то независност о којој се преговара

Косово и Метохија је простор под управом међународне заједнице и Србија није и никада неће признати самопроглашену независност Косова, поручује из Косовске Митровице министар за рад и бивши директор Канцеларије за КиМ Александар Вулин.

Александар Вулин каже да Косово није независно, јер је на снази Резолуција Савета безбедности 1244, преноси Танјуг.

"Не играјте се, не плашите и не збуњујте народ", упозорава Вулин и одговара косовском министру за евроинтеграције Бесиму Чолакуу, који је изјавио да се српско признање Косова подразумева.

Вулин сматра да се таквим изјавама само отежава ситуација.

"Пробајте да донесете и један кључни закон, а да за то не добијете подршку Београда", наводи Вулин и пита власти у Приштини каква је то независност о којој се преговара у Бриселу.

Истиче да Србија није дужна да учествује у дневно-политичким играма Приштине и наводи да Министарство рада, запошљавања и социјалне политике у потпуности функционише на Косову и Метохији.

"Све функционише беспрекорно, ништа не касни и све надокнаде се исплаћују у дан. Социјална давања нису умањена и на томе захваљујем локалној самоуправи. Нека од њих су чак и повећана", каже Вулин.

Рекао је да се о судбини припадника Цивилне заштите на северу Косова разговара и да се води рачуна о сваком њеном припаднику.

Власти у Приштини саопштиле су да је постигнут договор о распуштању Цивилне заштите на северу Косова. Постојање овог договора потврдила је и висока представница ЕУ Федерика Могерини.

Вулин се у Косовској Митровици у просторијама Центра за социјални рад, састао са начелником косовско-митровичког Округа Васом Јелићем, председником Привременог органа Косовске Митровице Александром Спирићем, градоначелником Косовске Митровице Гораном Ракићем и директором Центра за социјални рад Дејаном Ђиновићем.

"Не постоји ниједан министар у Влади Србије који није задужен за КиМ. Свако од нас има задатак да ради са људима који живе на КиМ, да њихов живот чини подношљивим, могућим и бољим" објашњава Вулин.

Поновио је да је држава Србија присутна на КиМ, а да у Митровици послују и Национална служба за запошљавање, Пензиони фонд и Центар за социјални рад.

Министар ће разговарати и са директорком филијале НСЗ у Косовској Митровици Верицом Ћеранић, директором филијале Фонда ПИО у Косовској Митровици Радулом Компировићем, шефом одсека Инспектората за рад у Косовско-митровачком округу Рајком Бараћем и са председником листе "Српска" Александром Јаблановићем.

Вулин на рођендану дечака ког је повредила бомба

Министар Вулин посетио је и дечака Боривоја Вучетића, који је 2013. године повређен у бомбашком нападу у Косовској Митровици.

"Прошло је пет година његовог живота, од тога три године свог живота носи гелере у телу и ништа не знамо, нико нам није рекао - ни ко га је напао, нико нам није рекао да ли ће правда икада бити задовољена", каже Вулин.

Пита међународну зајендицу да ли ће икада издати бар неки извештај о томе шта се те ноћи догодило у Бошњачкој махали.

Наглашава да овај петогодишњак из Косовске Митровице носи гелер у телу, а Срби горчину и тугу зато што на Косову и Метохији за њих нема правде.

"Зашто ово дете нема правде, зашто ово дете нема право на правду, истину? Ко је повредио Боривоја и његову сестрицу и зашто су ухапсили Србина и после тога прекинули са било каквом истрагом? То дете није ником криво", каже Вулин.

Боривоју преноси честитке прмеијера Србије Александра вучића и обећава да ће долазити на рођендан кад год буде могао.

Вулин подсећа да је маленог Боривоја упознао у београдској болници када су он и његова сестра Милица збринути након мучког напада који се догодио у насељу Бошњачка махала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару