Читај ми!

Посланици усвојили измене еколошких закона

Скупштина Србије усвојила је измене еколошких закона чиме је завршила прву седницу пролећног заседања.

18.10 - Народни посланици усвојили измене еколошких закона.

17.15 - Посланици су завршили разматрање амандмана на предложене еколошке законе.

11.30 - Редовна седница Скупштине Србије почела посланичким питањима.

Скупштина Србије усвојила је измене закона о хемикалијама, о биоцидним производима и о интегрисаном спречавању и контроли загађивања животне средине, јавио је Танјуг.

Усвојене су и одлуке Високог савета судства о избору судија који се први пут бирају на судијску функцију, листа од 21 кандидата за избор чланова Националног савета за високо образовање, потврђено је пет међународних споразума и протокола, као и неколико одлука о избору чланова и заменика чланова скупштинских одбора.

Скупштина Србије је прихватила да за судије Првог основног суда у Београду буде изабрано 12 судија, за судије Основих судова у Крагујевцу, Ивањици, Новом Пазару и Сјеници укупно 16 судија, а у Основним судовима у Мајданпеку, Пироту и Неготину укупно седам.

Усвојеним изменама Закона о хемикалијама уводе се таксе за најсложеније поступке који се спроводе на основу тог закона, а за које не постоји оправдање да њихово финансирање падне на терет грађана.

Како је раније објаснила министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић, уводи се нови законски модел према којем ће трошкове добијања управних аката и одобрења у виду такси плаћати правна лица која се баве производњом, увозом и прометом хемикалија.

Такође, усвојеним изменама су јасно прецизиране надлежности санитарне, тржишне и инспекције заштите животне средине за обављање инспекцијског надзора над спровођењем Закона о хемикалијама, а што ће ту контролу учинити ефикаснијом и сврсисходнијом.

Измене закона о биоцидним производима такође су усмерене на ревизију накнада и такси, као и јасно разграничење надлежности различитих сектора инспекције.

Изменама закона о интегрисаном спречавању и контроли загађивања животне средине помера се рок да нова постројења прибаве интегрисане дозволе до краја 2020. године.

"Ово продужење омогућиће оператерима да поднесу уредан захтев за прибављање интегрисане дозволе, а уједно и надлежним органима време да издају дозволе за поднете захтеве с обзиром да само потпун захтев на основу закона може ући у званичну процедуру за добијање дозволе", рекла је раније министарка.

Посланици су почетак редовне седнице искористили за постављање питања представницима Владе Србије, након чега су почели расправу о амандманима, која је обиловала полемикама, јавио је Танјуг.

Демократе су, као и у начелној расправи, критиковале укидање Фонда за заштиту животне средине из 2012. године, а напредњаци су, одговарајући на критике, узвратили питањем шта су демократе урадиле за 12 година колико су биле на власти.

Шеф посланика СНС-а Зоран Бабић је рекао да су обавезе Фонда, по уговорима закљученим по секторима, у тренутку када је укинут, биле више од седам милијарди динара, а да је незавршених пројеката било 1.480.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи