Читај ми!

Ан Брасер: Србија не сме да стане на пола пута

Председница Парламентарне скупштине Савета Европе Ан Брасер похвалила је политичке актере у Србији због тога што су одлучно започели процес реформи. Као приоритете Ан Брасер наводи даљу реформу правосуђа, транспарентност власништва у медијима, као и даљи рад на обезбеђивању владавине права.

Ан Брасер је, обраћајући се посланицима Скупштине Србије, истакла да је постигнут велики напредак у јачању демократских институција, реформи правосуђа, борби против корупције, реформи изборног система, као и у јачању локалне самоуправе и остваривању права мањина, преноси Танјуг.

Истиче да Србија у спровођењу реформи не сме да стане "на пола пута"и и да се сви политички чиниоци морају укључити у јачање демократије, обезбеђивању владавине права и заштити људских права.

Брасерова је подржала позитиван развој догађаја у дијалогу Београда и Приштине.

"Уверена сам да ће у будућности бити остварен још већи напредак, јер нам је потребан још већи напредак", поручила је Брасерова на другој посебној седници републичког парламента.

Подсећа да је Србија млада чланица Савета Европе јер се тој организацији придружила пре 12 година, али да се у том периоду десило много промена.

"Србија је стабилна, демократска, вишеетничка и вишекултурална земља. Она је кандидат за ЕУ, важан играч на европској сцени, јер председава ОЕБС-у и важан је чинилац у региону", рекла је Брасерова и додала да Србија дели вредности европске заједнице и највише стандарде у области људских права, владавине права и демократије.

Као приоритетне области Ан Брасер наводи даљу реформу правосуђа, реформе у повећању транспарентности власништва у медијима, као и даљи рад на обезбеђивању владавине права и људских права, а посебно на унапређивању делатворног спровођења законодавства у борби против дискриминације.

"Недавно усвојени медијски закони представљају одговарајући законски оквир, али најважнији приоритет треба да буде њихово спровођење. Медији треба да буду имуни на утицај, поштујући начело етике у свом раду", рекла је Брасерова и указала на важност поштовања независних тела и уважавања њихових сазнања и препорука.

Реформе значајне за процес евроинтеграција

Уз напомену да су те реформе од суштинског значаја за процес евроинтеграција, Брасерова је навела да је за успех на том путу неопходно да Србија има све адуте на својој страни.

У том смислу је указала и на важност регионалне сарадње, поручујући Србији да се не устручава да учи од суседа и да дели искуства.

Указује и на важност истине и правде после ратних догађања на овим просторима, наводећи да је дужност свих да говоре истину, осуђују гнусне ратне злочине и да покажу политичку посвећеност како би пред лице правде били изведени одговорне.

Подвлачи да је први изазов држава чланица супростављање екстремизму, популизму, запаљивој реторици и говору мржње.

Ан Брасер je, говорећи у Скупштини, изјавила да још није поднет захтев за чланство Косова у Савет Европе.

Према њеним речима, тренутно се развијају програми СЕ на Косову и они су усмерени на заштиту људских права и демократије.

Брасерова је указала на значај наставка сарадње, упознавања и остваривања комуникације у којој се неће наметати мишљења.

"Оно што ми морамо да урадимо јесте да омогућимо грађанима Косова иста права која произилазе из Декларације о људским правима. Као што знате, тренутно грађани на Косову не могу да користе суд за људска права у Стразбуру”, рекла је Брасерова.

Говорећи о украјинској кризи, Ан Брасер је рекла да недавни споразум из Минска даје трачак наде и да се мора дати шанса миру, и додала је како се нада да ће са члановима руске делегације, који су прекинули све контакте са Парламентарном скупштином Савета Европе, до краја 2015. године бити успостављена поновна комуникација како би са њима могли да раде на решавању кризе.

Пре него што је се обратила посланицима Ан Брасер се састала са председницом Скупштине Мајом Гојковић.

Маја Гојковић рекла је новинарима да очекује да ће реформе које се спроводе и напредак имати за резултат позитиван извештај ПС СЕ.

Гојковићева је рекла како очекује да ће Србија у другој половини године из мониторинг фазе ући у постмониторинг фазу.

Она је похвалила делегацију Скупштине Србије која је веома активна, рекавши да је ту активност приметила и председница Ан Брасер.

"Од 47 чланица Савета Европа, Србија се по својој активности налази на високом 11. месту", рекла је Гојковићева и додала како је ова посета знајчајна Србији јер, како каже, ми заиста ценимо подршку Савета Европа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи