Читај ми!

Вучић: Србија на добром и сигурном путу

Склапање аранжмана Србије са ММФ-ом је недвосмислен сигнал да је Србија на добром и сигурном путу, рекао је премијер Александар Вучић на седници Владе Србије.

Влада Србије је одржала стоту седницу, на којој се говорило о склапању аранжмана из предострожности са ММФ-ом. 

Након седнице Владе, министар финансија Душан Вујовић одржао је конференцију за новинаре

"Јуче је ММФ одобрио аранжман са Републиком Србијом и морам да кажем да сам поносан на ту чињеницу јер смо уложили седам месеци, одмах пошто смо се изборили са првим таласом најтежих поплава, седам месеци напорног рада, марљивог приступа у односу на оно што смо имали у савременој политичкој историји наше земље", рекао је премијер Александар Вучић.

Премијер се захвалио бившем министру финансија Лазару Крстићу, који је, како каже, инсистирао на већој дисциплини. "Посебно желим да се захвалим Душану Вујовићу, који је уложио огромну енергију и рад, али и осталим члановима Владе који су неуморно радили, како бисмо показали да умемо да будемо одговоран партнер", рекао је Вучић.

И Европа и свет могу да рачунају на Србију, поручио је премијер. Пред нама је много тешких дана, недеља и месеци, рекао је Вучић и истакао да се шаље недвосмислен сигнал – да је Србија на добром и сигурном путу.

"Не смемо да одустанемо зарад политичких бајки и утолико нам је било теже", рекао је премијер.

Истакао је да је "веома добро да свима поручимо да ћемо у спровођењу програма бити поуздан партнер", као и да се то не ради због финансијских институција, већ због нас – више посла, здраве економије, као и да се "неко у будућности не би бавио истим проблемима".

"Следећа влада мора да има јавни дуг у опадајућем тренду, дефицит не виши од 3,5 одсто – као најнапредније европске земље. И следећа влада мора да наследи значајно нижу стопу незапослености", рекао је премијер.

Аранжман са ММФ-ом, истиче Вучић, показује да је у ери лаких решења у региону, Европи и свету – Србија изабрала тежи пут, али пут који признају све озбиљне земље света, све озбиљне организације и институције.

"Успех свих грађана Србије" 

То је успех не само Владе већ и свих грађана Србије, који су добро схватили да све што радимо мора да донесе резултате, истакао је премијер.

Вучић напомиње да чак и она законска решења која нам се у почетку "нису свидела", као што је Закон о раду, сада сви у свету хвале, као и законе о приватизацији и стечају и о пензијама. "Руководимо се интересима Србије, а не политичким интересима", поручио је председник Владе Србије.

Србија намерава да се придржава свега договореног са ММФ-ом, истиче Вучић и напомиње да је следећи велики задатак привредни раст.

"Морамо да покушамо да и ове године имамо позитиван раст, а верујемо да ће нам фискални дефицит бити мањи, бројке за јануар и фебруар то показују", нагласио је Вучић.

Напоменуо је да ова влада не прибегава играма и да не касне плате ни пензије. "Никога не лажемо, кад морамо да смањимо – смањимо, не играмо се курсом динара", рекао је Вучић и истакао да је курс данас најповољнији од почетка године, а да би био још бољи да НБС јуче није "бранила" евро.

Премијер је затражио од Владе Србије да му припреми предлог за продају аутомобила из владиног возног парка, пре свега због смањења трошкова за њихово одржавање и за гориво.

Министру привреде Жељку Сертићу, премијер је поручио да је приватизација важан задатак. Добро је што су објављени позиви за ФАП, "Крушик" и поновни позив за "Железару", рекао је премијер.

Тражим да се у потпуности посветите инвестицијама које ће донети значајан напредак, рекао је Вучић Сертићу и истакао да можемо да штедимо на примањима, роби и услугама, "али не на нашим инвестиционим улагањима".

Морамо да будемо пример људима у Србији – не због новца, већ како би се понашали на исти начин.

"Курс најповољнији од почетка 2015. године"

Курс динара је данас готово исти као пре две године, рекао је премијер и додао да је тренутно најповољнији од почетка 2015.

О тој чињеници данас нико не говори, али зато "сви знају да причају о његовом историјском минимуму", истакао је Вучић и додао да је динар у овом тренутку, како је навео, толико јак да је Народна банка Србије јуче куповала евре, а да ће то чинити и данас.

Подсетивши да је за разлику од мандата неких претходних влада када је динар у периоду од три године губио вредност са 75 на 117 динара, ова влада је у истом том периоду од три године успела да одржи курс евра на 118 до 120 динара, што, сматра, говори о "нечијој озбиљности и одговорности".

Гувернерка НБС Јоргованка Табаковић рекла је да НБС купује евре јер је страним инвеститорима неопходно да обезбеде динаре да би се појавили као купци државних хартија од вредности.

Констатујући да се рубља стабилизовала, Вучић је министре замолио да поведу рачуна о извозу у Рисију, те да, уколико постоје проблеми, покушају да их превазиђу "бартер аранжманима", а да о томе Владу обавесте на наредној седници. 

Радна група за помоћ родитељима оболеле деце

Вучић је предложио Министарству здравља да формира радну групу која треба да помогне родитељима деце оболеле од рака да, док траје лечење, могу да рачунају на комплетну плату.

"Никога нећемо да обмањујемо ако имамо новац за то. Не мислим да је пуно деце оболеле од рака у земљи, и мислим да ћемо наћи новац за то", рекао је Вучић.

Претходно је министар здравља Златибор Лончар објаснио да Влада такав предлог није одбила, већ да је тражено мало времена да се израчуна који су трошкови у питању.

"Хтели смо да имамо конкретне податке колико је то родитеља и колико је то средстава, али они нису хтели да сачекају", рекао је Лончар коментаришући предлог посланика опозиције за измене Закона о здравственом осигурању.

Лончар је подсетио да је скупштинска већина усвојила "Зојин закон", а да се представници опозиције "тада нису удостојили да дођу на гласање" и упитао зашто такво решење, које се сада тражи, није предложено раније.

Вучић очекује у јуну или септембру отварање поглавља

Премијер сматра да је порука шефа парламентарне групе за Србију Едуарда Кукана, као и известиоца Европског парламента Дејвида Макалистера била јасна, а то је да је Србија на добром путу и да је време за отварање поглавља.

"Очекујем ове године, надам се чак и у првом делу, да ли у јуну или можда и септембру, свеједно, да буду отворена прва поглавља у нашим преговорима са ЕУ", истакао је Вучић.

Уз напомену да кад је реч о Косову и Метохији постоји још неколико ствари које треба обавити, међу којима је и одлука о учешћу или неучешћу Срба у покрајинским институцијама, Вучић је нагласио да ће управо од нашег односа према томе зависити у великој мери и отварање поглавља.

Иначе, Вучић је са дневног реда данашње седнице "скинуо" извештај о раду Службеног гласника будући да је стигао тек јутрос и да министри нису могли да се упознају са њим.

"Предлажем да скинемо са дневног реда ову тачку и да сви министри науче да достављају извештај на време. Ово ћемо на следећој седници да би сви могли да се упознају", рекао је Вучић.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи