Читај ми!

ЕП: Изгласани компромисни амандмани

Спољнополитички комитет Европског парламента усвојио је јутрос пакет амандмана на Предлог резолуције о Србији који је саставио известилац Дејвид Мaкалистер, чиме су дефинитивно одбијени предлози хрватских посланика да се европске интеграције Србије услове решавањем отворених питања са Хрватском.

Компромисни амандмани су усаглашени између посланичких група, након што су на првобитни нацрт Дејвида Макалистера поднета чак 222 амандмана, тако да је на крају остао 21, преноси Танјуг.

У прихваћеним компромисним амандманима стављен је већи нагласак на потребу поштовања слободе штампе, права мањина и улоге независних институција, али је прихваћен и амандман шефа парламентарне групе за Србију Едуарда Кукана, којим се Европски савет одлучније позива да отвори прва поглавља у преговорима о придруживању са Србијом.

Тако се, према Кукановом предлогу, од Европског савета тражи да, поред техничких услова за отварање поглавља, "узме у обзир политички контекст односа Србије са ЕУ".

Иако остају захтеви првобитног Макалистеровог нацрта да се Србија прикључи санкцијама против Русије, међу компромисне амандмане ушла је и формулација да ипак треба имати у виду традиционално јаке економске, друштвене и културне везе Београда и Москве, као и потенцијално важну улогу Србије као председавајуће ОЕБС-у у решавању украјинске кризе.

"Парламент подвлачи да државне институције морају да раде транспарентно и одговорно и подржава рад заштитника грађана и повереника за информације од јавног значаја", наводи се у још једном амандману који је предложио Кукан.

На предлог посланице Тање Фајон, Србија се позива да отвори архиве Југословенске Народне Армије и Ресора државне безбедности како би се помогло да се дође до истине о трагичним догађајима из деведесетих.

Прихваћен је и амандман Фајонoве да ЕП одлучније захтева од власти да омогуће услове за пуну слободу изражавања и онемогуће притиске, претње и нападе на новинаре, као и да се приликом спровођења пакета медијских закона поведе рачуна о одрживости и финансијској стабилности јавних сервиса, регионалних и локалних медија.

Посебно је похваљена и улога полиције у обезбеђивању прошлогодишње "Параде поноса", уз захтев да се појача рад на сузбијању дискриминације свих мањина, а женама омогући равноправна заступљеност у политичким и привредним институцијама.

Јучерашња расправа о амандманима у Комитету протекла је у знаку оштре полемике између групе посланика из Хрватске и већине осталих чланова овог тела, а покушаје да се Србија услови осудио је и представник Европске комисије Сајмон Морђу, који је присуствовао седници.

Хрватски посланици су испољили велико незадовољство што се међу предложеним амандманима нису нашли њихови захтеви да Србија одустане од процесуирања ратних злочина почињених у Хрватској, пронађе све нестале и коригује границу на Дунаву.

"Наш захатев је требало усвојити, јер ако Србија данас суди Хрватима, сутра ће можда судити и грађанима других чланица ЕУ", рекла је Маријана Петир, посланица Хрватске сељачке странке, док је Дубравка Шуица из ХДЗ-а рекла да ће Хрватска наставити да инсистира на овим питањима иако се нашла у мањини.

"Наши ставови морају да се уваже, јер Хрватска не пристаје да буде држава другог реда", рекла је Шуица.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи