Читај ми!

Војводина, спор власти и опозиције око пореског система

Нацрт закона о финансирању Војводине је завршен. На путу ка покрајинском парламенту прате га оптужбе опозиције. Новост коју предлаже коалиција ДС, ЛСВ, СВМ је формирање пореске управе Војводине. Напредњаци и социјалисти тврде да неће дозволити цепање пореског система Србије. У међувремену – војвођанску власт дестабилизује једна фотеља.

Колико Војводина даје републичком буџету, а колико из њега добија – нико не зна. И тако је дуже од деценије. Власт у Покрајини – демократе, лигаши и СВМ написали су нацрт новог закона којим би се, тврде, на рачун Покрајине коначно слило Уставом гарантованих седам одсто.

"Основица за тих седам одсто треба да буду укупни приходи буџета Републике Србије, а не порески приходи – како је сада предвиђено законима о буџетском систему. Свакако да је новина формирање пореске управе Војводине", рекао је покрајински секретар за финансије Зоран Радоман.

Обе ствари су спорне за опозицију. За напредњаке још и начин на који је покрајинска власт – без претходних консултација са опозицијом – изнела готов текст. Социјалисти у томе препознају кукавичје јаје.

"Кренуло се, дакле, са законом о финансирању АП Војводине, а да при томе нису дефинисане ни које су надлежности. Ако добро погледате тај закон, он не може да прође ни Уставну проверу, ни усаглашавање са другим законима, дакле ти изворни приходи не могу бити у законском и уставном систему Србије постављени тако", каже Душан Бајатовић.

"И сада би око тог документа требало да се изјашњавамо шта прихватамо, шта не прихватамо, а притом се избегава чињеница да је била формирана заједничка радна група Министарства финансија и Покрајинске владе и да немамо никакав резултат рада те радне групе", каже Игор Мировић, члан СНС-а.

Предлагачи тврде да би пореска управа Покрајине допринела бољој наплати прихода и пружила квалитетнију услугу грађанима.

"С обзиром на то да би пореска управа Војводине радила у складу са правилима Министарства финансија, плановима Пореске управе Србије како не би посебно формирали пореску полицију, него би она остала јединствена на нивоу целе републике, не видим да је то цепање пореског система, напротив – унапређивање је", тврди Радоман.

Игор Мировић каже да предлог о формирању војвођанске пореске управе "апсолутно није прихватљив". Душан Бајатовић тврди да Војводина, њени градови и села, не могу да имају никаква другачија права од других.

Евидентно је да предлог, без измена, нема шансе да прође републички парламент. Ниједна реченица није закована и зато се компромису нада председник покрајинског парламента Иштван Пастор.

"Тражењу решења не доприноси изговарање оштрих реченица пре него што се уопште званично буде видео папир о коме треба да се разговара", каже Пастор.

Закон о финансирању Војводине касни већ седам година, тиче се око два милиона становника, а како данас ствари стоје, могао би у други план да падне због једне фотеље.

Не само да постоје несугласице на релацији власт–опозиција, већ је и владајућа коалиција озбиљно уздрмана због смене директорке "Војводинашума" Марте Такач, која је постављена на предлог СВМ-а. Иштван Пастор прети да ће у наредна два дана напустити коалицију ако не буде враћена на то место.

Наиме, Такачеву је сменила Влада Војводине јер су два суда утврдила пропусте приликом избора. СВМ у томе препознаје рукопис Лиге. Чанак зове на разговоре у петак.

"Ако је проблем то што Влада Војводине поштује законе, одлуку суда, онда имамо проблем који можемо да превазиђемо разговорима, а ако је ово само изговор да би се Влада Војводине напустила, да се каже – ми смо то урадили због Марте Такач, онда то не стоји", каже Бојан Костреш.

Расплет ће бити познат у року од два дана. О нацрту закона знатно касније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи