Читај ми!

Скупштина о продужењу рока за оверу у судовима

Посланици Скупштине Србије завршили су начелну расправу о предложеним изменама Закона о оверавању потписа, рукописа и преписа, а поднете амандмане претресаће у среду, 25. фебруара.

15.50 -  Завршена расправа о изменама Закона о оверавању потписа, рукописа и преписазавршена, о амандманима у среду.

12.00 - Посланици СДС-а траже оставку министра правде због одлагања законских одредби о оверавању потписа и извињење што јавнобележничка служба није у потпуности успостављена.

10.10 - Почела сеница Скупштине Србије на којој се расправља о продужењу рока за оверу у судовима.

Важећим законом предвиђено је да се овере потписа, рукописа и преписа од 1. марта обављају само код јавних бележника, а изменама је предложено да се тај рок помери на 1. јануар 2017. године.

Током расправе у начелу посланици ДС и СДС указивали су на одговорност министра правде Николе Селаковића због тога што јавнобележничка структура није до краја успостављена, што је и разлог за промену закона, док су подршку предложеним законским изменама најавиле СНС, СПС, ЈС, СПО, ДХСС, преноси Танјуг.

Посланици СДС затражили су оставку министра правде због одлагања законских одредби о оверавању потписа и извињење што јавнобележничка служба није у потпуности успостављена, а из СНС им је поручено да сваки секунд морају да искористе за извињење грађанима због оног што је урађено за време њихове власти.

Из СДС сматрају да су предложене измене још један од доказа да Министарство правде и Влада Србије "немају никакву концепцију у погледу увођења јавнобележничког система".

Критикама на рачун министра придружили су се и посланици ДС, који сматрају да је група од седам посланика предложила измене закона да би исправили грешку Селаковића, без икакве жеље да о тој грешци говоре.

"Имамо недовољан број јавних бележника, а у великом броју градова они уопште не постоје, па је питање предлагачу шта ми од тога нисмо знали 31. августа када је усвојен закон. Селаковић не сме да дође у Скупштину. Није проблем што посланици предлажу овај закон, већ је проблем што Селаковић не сме да призна своју грешку", рекла је посланица ДС Александра Јерков.

Шеф посланика СНС Зоран Бабић рекао је да Селаковић не бежи од одговорности и да би посланици опозиције требало да одговоре коме је штета нанесена предложеним законским изменама."Волео бих да о одговорности причамо на прави начин. Хајде да говоримо и о судијама и тужиоцима који су 2009. године изабрани на те функције", навео је Бабић.

Током преподнева је полемисано и о томе колико ће коштати данашња седница  парламента, након што су из СДС напоменули да ће коштати најмање милион динара, с обзиром да се расправља о теми о којој је дебатовано пре шест месеци, а из СНС је поручено да о коштању седнице треба питати посланике који амандманима предлажу одлагање примене прописа до 2117. године. 

О предложеним законским изменама расправља се на предлог седам посланика, од којих је пет из СНС, а посланицима их је образложила Олгица Батић из ДХСС, која је напоменула да јавно бележничка служба у овом моменту не функционише у пуном обиму и да грађани не треба да трпе због тога, због чега је предложено доношење закона по хитном поступку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи