Читај ми!

Угљанин: Држава крши права Бошњака

Председник Бошњачког националног већа Сулејман Угљанин окарактерисао је Србију као "шовинистичку творевину" и додао да ће учинити све како би се Бошњаци изборили за правну државу, сигурност и владавину права.

Угљанин је то изјавио пред више од хиљаду људи који су учествовали у протестној шетњи коју је у Новом Пазару организовао БНВ због, како су навели, тешког положаја и дискриминације Бошњака у Србији, преноси Танјуг.

Угљанин је у обраћању окупљенима рекао да су Бошњаци једини народ који у државама насталим распадом Југославије нема решен национални статус.

"Већ 24 године Бошњаци у Србији демократским путем бирају своје легитимне представнике, али држава не поштује њихову изборну вољу, што је највећи степен дискриминације и мржње. Уместо тога, држава користи полицију и правосуђе, које ми плаћамо, да крши наша права. То више неће моћи", изјавио је Угљанин.

Неколико пута је позвао Бошњаке да "не наседају на провокације државних органа и не сукобљавају се са њима", већ да се обрате Већу или СДА Санџака како би на легалан начин решили проблеме.

"Тражићемо лустрацију, смене свих људи у судству, тужилаштву и полицији који су чинили злочине над Бошњацима, а ако то држава не прихвати, тражићемо да овде дође Европски суд јер овдашње нећемо признавати", истакао је Угљанин.

Председник БНВ-а је нагласио да ће све захтеве покушати да остваре преко институција система.

"Међутим, уколико у томе не успемо, тражићемо помоћ, па макар и НАТО довели да штити Бошњаке. Покушаћемо да учинимо све да од ове шовинистичке творевине, српске државе Србије, направимо модерну демократску државу", нагласио је Угљанин.

Лидер СДА Санџака додао је и да се та странка придружила захтеву Социјалдемократске странке за смену председника Србије Томислава Николића.

"Ако Николић каже тужиоцу за ратне злочине да не копа по Србији, то је јасна порука полицији и Војсци Србије да наставе са убијањем Бошњака и других мањина, јер нико неће одговарати", рекао је Угљанин.

Шетња и скуп под називом "За правну сигурност, једнакост пред законом и за европску будућност" протекла је без инцидената. Окупљени грађани су носили транспаренте "Санџак аутономија" на српском и енглеском језику, "Стоп насиљу над Бошњацима", "Мој језик је босански" и друге.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи