Читај ми!

Посланици о Макалистеровом извештају

Извештај известиоца Европског парламента Дејвида Макалистера о Србији биће добро избалансиран и тако представљен Европском парламенту, оценили су посланици Скупштине Србије.

Шеф посланичке групе опозиционе Демократске странке Борислав Стефановић изјавио је да су кључне поруке састанка са известиоцем да треба изградити консензус око европских интеграција, слободно и реално износити проблеме који постоје у друштву, као и да је Макалистерова намера да има избалансиран извештај, преноси Бета.

"Проблем који реално постоји су 222 амандмана на будућу резолуцију о Србији у Европском парламенту, које су махом поднели суседи Србије и који се односе на третман њихових мањина, што може бити значајан проблем", рекао је Стефановић у Скупштини Србије.

Стефановић је истакао да су и власт и опозиција били сложни у подршци евроинтеграцијама, али да су њихова објашњења о стању у Србији на одвојеним састанцима са Макалистером била "потпуно супротна", пошто владајућа већина "живи у ружичастом свету премијерове шећерне вуне".

"Они су Макалистеру причали о једном малтене швајцарском друштву, а ми смо причали о проблемима који постоје, без жеље да на било који начин оштетимо наш европски пут, али са потребом да известилац зна да свака прича има и другу страну", истакао је Стефановић, уз оцену да су докази о угрожавању слободе медија "доступни и видљиви свакоме".

Подвлачи да Макалистер неће улазити у политичку борбу власти и опозиције, нити ће бити у њима искоришћаван, а улога какву је имао бивши известилац Јелко Кацин "не може више да се
понови".

Посланик опозиционе Социјалдемократске странке Јанко Веселиновић рекао је да је током разговора са Макалистером указано на проблеме који постоје када је у питању деловање опзиције, пре свега у вези са медијским слободама.

"Ми смо изнели јасан став према неопходности убрзаног прикључења Србије ЕУ и као разлоге смо навели да је спровођење економских и политичких реформи и стварање услова за медијске слободе лакше оствариво ако Србија буде на реалнијем путу ка ЕУ", рекао је Веселиновић.

Члан Одбора за европске интеграције из владајућег СВМ-а Ласло Варга рекао је да подршка евроинтеграцијама Србије у Европском парламенту још постоји, без обзира на све кризе кроз које пролази ЕУ.

"Макалистерова кључна порука је била да види могућност да се до краја године отворе преговори, а да не види реалну могућност да се то деси у првој половини године. Трећа кључна порука је била да не види реалност да пре поглавља 23, 24 и 35 буде отворено било које друго поглавље", истакао је Варга.

Заменик шефа посланичке групе владајуће Социјалистичке партије Србије Ђорђе Милићевић оценио је да су поруке са јучерашњих састанака Макалистера и српских званичника потврда напретка Србије у европским интеграцијама.

Шеф посланичке групе Српске напредне странке у Скупштини Србије Зоран Бабић изјавио је да је разговор са известиоцем Европског парламента Дејвидом Макалистером био "разговор између пријатеља", у којем је известилац најавио отварање поглавља у преговорима Србије и ЕУ.

"У наредном периоду нас очекује велики посао, али по речима господина Макалистера очекује нас и отварање поглавља", рекао је Бабић новинарима у Скупштини Србије, нагласивши да је што скорији почетак преговора "заједнички циљ" Владе Србије и известиоца ЕП.

Наводи да је током разговора постигнуто "сагласје о реформским мерама и политици коју води Влада Србије", и да је лако оптуживати, али да представницима међународне заједнице "нису интересантне" оптужбе без доказа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи