Ко је победио, а ко говори којим акцентом у Скупштини

Расправу о амандманима у Скупштини Србије обележила је полемика посланика Нове странке и посланика Српске напредне странке о томе ко је победник када Влада прихвати амандман опозиције и која странка је у ствари нова странка на политичкој сцени Србије. Полемика Зорана Бабића и Драгана Шутановца о односу према омбудсману.

Седницу Скупштине обележила је и краћа полемика шефа посланичке групе СНС-а Зорана Бабића и посланика ДС-а Драгана Шутановца о томе ко говори којим акцентом, преноси Танјуг.

Серију реплика најпре је изазвало излагање посланика Нове странке Владимира Павићевића који сматра "малом победом" прихватање амандмана те странке на Предлог закона о оружју и муницији који предвиђа да се у једном члану знак "тачка, зарез" замени интерпункцијским знаком "тачка".

Додао је да је то сигнал да се пристаје на процес "учења писмености" и да се иде ка прихватању "принципа академске честитости".

На то је реаговао шеф посланичке групе СНС-а Зоран Бабић који је рекао да ако предлагач амандмана прихватање амандмана сматра личном победом, заправо не зна шта значи демократија и парламентарни живот и да је залутао у скупштинску салу.

Жеља је да се дође до најбољег законског решња, не због победе предлагача амандмана него због грађана, рекао је Бабић.

Поручио је да је предлагач амандмана из Нове странке "еволуирао" захваљући критикама СНС-а, јер је покушао да направи неке смислене амандмане за разлику од досадашње праксе да подноси амандмане којима тражи брисање чланова закона.

Бабић додаје да ће се увек расправљати о смисленим амандманима, а да о амандманима поднетим из "чисте политичке мржње неће бити разговора".

Председница парламента Маја Гојковић је упозорила Владимира Павићевића да не говори "Напредна странка" јер такве странке нема у парламенту, а Павићевић је на то одговорио да се скраћенице некада користе, наводећи да "не мора да каже 'хоћу' него 'ћу'".

"Скраћени назив Нове странке је Нова. Када би председница парламента рекла да 'реч има посланик Нове' мени то не смета", каже Павићевић.

На то је Зоран Бабић рекао да што се тиче скраћеница, зна да би лидер Нове странке Зоран Живковић желео да је 'нов' али да то није тачно, јер је био министар и премијер у тешким тренуцима и да је радио веома лоше.

Посланицима СНС лакше је да критикују Живковића када није присутан у сали, објаснио је Владимир Павићевић и поручио Бабићу да све што има да каже Живковићу то учини када он буде био у сали, а не у његовом одсуству.

Бабић је за те речи посланика Павићевића рекао да су још један од доказа "тоталног раскола" у Новој странци и да је мислио да ће Павићевић Зорану Жвковићу да пренесе шта се говорило у скупшини.

"Чим Павићевић нема капацитет да то пренесе Живковићу који верујем да слуша расправу, онда је то озбиљан проблем и сигнал тоталног раскола у Новој странци. Надајте се, новој, новој странци", поручио је Бабић.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да му је драго да "смо схватили ко су напредни посланици у парламенту" наводећи да припада СНС, захвалио је на уложеним амандманима и позвао посланике да више времена посвете расправи о амандманима на важне законе.

Током серије реплика, председница парламента Маја Гојковић у једном тренутку рекла да Павићевићев микрофон неће да се укључи уз кометар “"ово је већ нека фрустрација или пробајте неку другу јединицу"”.

У полемику се укључио и посланик ДС Драган Шутановац поручујући да су, када се говори о томе да Нова странка није нова странка, напредњаци били радикали и негодовао што Зоран Бабић сваки пут када се јави говори “стоко једна' позивајући се на речи због којих је Зоран Живковић удаљен са седнице.

То би, навео је Шутановац, било исто као кад бих узео ципелу да гађам председавајућег како бих показао како се то дешавало раније у парламенту.

На негодовање Шутановца што му се мери свака изговорена секунда док се посланицима СНС, како тврди, дозвољава много више времена да говоре и навода да су му скренули пажњу да председница парламента гаји симпатије према њему, Гојковић је навела да јој је Шутановац “бескрајно симпатичан” и да ће по евиденцији имати “додатни минут” за расправу.

Посланица СНС Марија Обрадовић апеловала је на посланике да се врате расправи о законима и да се више не говори да су сви напредњаци до јуче били радикали, наводећи да је то неистина јер она као и бројне њене колеге нису били у Српској радикалној странци.

Она је рекла да је СНС велика странка са готово пола милиона чланова и да међу њина има оних који мисле на различите нацине, да су то нијансе у политичком деловању али да сви у тој странци имају исти циљ.

Председница парламента Маја Гојковић је због тога што расправа није имала везе са дневним редом одредила краћу паузу, током које посланици нису напуштали салу.

“Кренули сте од Нове странке, да се избаци нова, да се иде на странку, да ли је напредна странка ... више та полемика нема везе са амандманима”, казала је Гојковић.

Током расправе, полемисало се и о томе ко говори којим акцентом тако је Зоран Бабић казао да говори акцентом свога краја, наводећи да Шутановац говори “миријевским акцентом”, на шта је Шутановац казао да је одрастао у Шумицама.

Бабић и Шутановац о односу према омбудсману

Шеф посланичке групе СНС Зоран Бабић поручио је полемишући са послаником ДС Драганом Шутановцем о односу према Заштитнику грађана да су актуелна скупштинска већина и садашња власт исправили 94 одсто свих неправилности и свега онога на шта је указао омбудсман.

Поводом изјаве Шутановца током скупштинске расправе да владајућа коалиција може да покрене иницијативу да се промени сваки закон и да може да промени и омбудсмана, јер данас "има власт какву никад нико није имао у Србији",  Бабић је рекао да је, за разлику од Шутановца, актуелна скупштинска већина и садашња власт исправила 94 одсто свих неправилности и свега онога на шта је указао омбудсман.

Истовремено, Бабић наводи да се ни о једном извештају омбудсмана до промене власти 2012. није расправљало у парламенту, и то због уцена које је трпео омбудсман.

Позивајући се на недавну седницу скупштинског Одбора за контролу служби безбедности, Бабић је навео да је тада сам омбудсман Саша Јанковић пренео шта му је 2008. и 2009. године рекао Шутановац.

"Господин Шутановац је рекао (омбудсману) - Па, зар ти мислиш да си ти прави Заштитник грађана? Па ми смо те бирали. Која је то уцена независних регулаторних тела? Која је то уцена омбудсмана", навео је Бабић и додао да је тадашња власт ДС могла да влада само на уценама.

Бабић каже да је садашња скупштинска већина бирала омбудсмана, да је лично гласао за избор Саше Јанковића и да се због тога не каје.

Шутановац је навео да када владајућа коалиција нема аргументе онда крене да напада чак и око ствари које су изречене на "духовит начин".

Чињеница јесте да је омбудсман рекао то што је рекао, али исто тако је рекао да смо посао завршили, да је урађен у складу са законом и исто тако изнео оптужбе на рачун Министарства одбране, министра одбране Братислава Гашића и директора ВБА", каже Шутановац.

Како је додао, те оптужбе се односе на то да је ВБА први пут документовано у савременој историји Србије "обрађивала" припаднике опозиције, у овом случају СРС.

"То је суштина која је изречена на том одбору за контролу служби безбедности, а не оно што ви покушавате да прикажете”, поручио је Шутановац Бабићу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи