Читај ми!

ОЕБС позвао на пуну заштиту имовине на Косову

Шеф ОЕБС-а на Косову Жан-Клод Шлумберже рекао је да је Косовска агенција за имовину упутила тужилаштву у периоду од 2008. до 2013. године на решавање 326 случајева поновног заузимања имовине на Косову, од којих је највећи број власништво Срба.

Жан-Клод Шлумберже је, представљајући у Приштини извештај о поновно бесправно одузетој имовини на Косову, рекао да је број заузете имовине на читавом Косову много већи, када се узме у обзир и имовина која није под контролом Косовске агенције за имовину, јавља дописник РТС-а.

Више од 95 одсто поновно одузете имовине је власништво Срба, а узурпатори су Албанци, рекао је шеф ОЕБС-а и додао да одговор власти у овим случајевима треба да се унапреди.

Шлумберже је навео да за обраду једног предмета узурпиране имовине, од подношења тужбе до правоснажне пресуде, треба у просеку две године и три месеца.

Судске пресуде ни у једном случају не предвиђају притвор, а највећа новчана казна за узурпаторе износила је 600 евра.

Извештај ОЕБС-а позива на јаче одговоре институција поводом нелегалне поновне узурпације имовине на Косову.

Случајеви нелегалне поновне узурпације имовине захтевају одлучне одговоре институција на Косову како би се гарантовала пуна заштита имовинских права свих заједница на Косову, закључено је у извештају ОЕБС-а.

Извештај прегледа одговоре институција на Косову у случајевима у којима је имовина под администрацијом косовске Агенције за имовину (КПА), и предмет је налога за исељење, након тога поновно узурпирана.

У периоду од 2008. до 2013. године, КПА је тужиоцима проследила 326 таквих случајева, док је огромна већина те имовине у власништву Срба.

Извештај налази бројне недостатке, који доводе у ризик ефикасност одговора институција у случајевима нелегалне поновне узурпације.

Косовска агенција за имовину, полиција и тужиоци треба да побољшају своју сарадњу како би спровели налоге за исељавање, тужиоци морају да поднесу одговарајуће оптужнице против починилаца, судске процедуре треба да се правовремено заврше и адекватне казне морају да иду руку под руку са компензацијама власницима имовине.

"Настављено присуство нелегалне узурпације на Косову је забрињавајуће," истакао је шеф Мисије ОЕБС-а на Косову.

Шлумберже је закључио да треба предузети напоре како би се наредбе за исељавање спровеле и зауставило понављање таквих дела у будућности.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи