Читај ми!

Транспарентност: Објавити докле ће држава помагати Железару

Невладина организација Транспарентност Србија затражила је од Владе Србије да објави податак до које границе је финансијски исплативо да држава помаже "Железару Смедерево".

Грађани Србије нису никада добили јасно образложење због чега би уопште Србија желела да финансијски помаже баш ту фирму и до које границе је то финансијски исплативо, наводи се у саопштењу Транспарентности Србије, преноси Бета.

Истиче се да држава може да има више разлога за одржавање Железаре, али да без обзира на то који је разлог по среди у прорачуну мора да постоји нека тачка када висина директних и индиректних субвенција више не оправдава корист коју доноси.

"На пример, ако остатак грађана финансира одржавање Железаре зато што има 5.000 запослених радника, на некој граници постаје исплативије тим истим људима помоћи на други начин. Управо тај податак, о рачуници коју држава има, никада није јасно саопштен", наводи се у саопштењу Транспарентности Србија.

Према тој невладиној организацији, ако је податак био брижљиво чуван ради јачања преговарачке позиције са "Есмарком", онда је сада, када се најављује наставак државног управљања Железаром прави тренутак да се саопшти.

У ТС напомињу да је јавност преплављена информацијама о преговорима са стратешким партнером за смедеревску Железару, које су збуњујуће.Тако, представници Владе саопштавају да је понуда неприхватљива, а представници "Есмарка" да су преговори пропали због "промене претходно договорених услова". Ни једно ни друго не може да се провери.

"Како је оваква ситуација уопште могућа? Зато што у објављеном огласу за тражење стратешког партнера нема информација о томе шта је услов од којег се неће одступити, а шта је предмет преговора са стратешким партнером. Ти подаци се можда могу пронаћи у тендерској документацији, коју су добили само заинтересовани учесници, уз плаћање накнаде од 10.000 евра", наводи ТС.

"Логично би, на пример, било помислити да држава треба привремено да помогне Железари, ако постоје јасне назнаке да би она у неком кратком року могла да послује профитабилно. Или, да треба помоћи том предузећу, ако од њега зависи пословање других фирми. Или, да је начелно боље финансирати производњу него плаћати социјалну помоћ", наводи се у саопштењу ТС.

Транспарентност Србија наводи да је пре две недеље упутила захтев за приступ информацијама Агенцији за приватизацију како би разумели шта је предмет преговора и да би информације о томе могли да поделе са грађанима.

"Тражили смо копије 'упутства за понуђаче' и 'нацрта уговора о стратешком партнерству', а који се помињу у јавном позиву за избор стратешког инвеститора за Привредно друштво за производњу и прераду челика 'Железара Смедерево". Одговор још није стигао", пише ТС.

У причи о аранжману за Железару, битну улогу играју ЕУ и ММФ. Са становишта интереса ЕУ ствари су наизглед јасне - постоји споразум који је Србија прихватила, и који забрањује давање државне помоћи у тој индустрији од 1. фебруара 2015.

"ММФ промовише своје виђење о томе шта земље попут Србије треба да раде и у којима се не гледа благонаклоно на државну помоћ која повећава висок дефицит буџета. Да ли је све оно за шта се залажу ЕУ и ММФ добро за Србију? Не нужно", наведено је у саопштењу те организације.

ТС је од Агенције за приватизацију затражила и информацију о томе да ли по знању тог органа "постоји документ у којем су израчунати директни или индиректни трошкови за Републику Србију, који би настали услед евентуалног стечаја и потпуног престанка рада смедеревске железаре, информацију о називу тог документа и органа који га поседује и копију тог документа уколико га Агенција поседује. Одговор нисмо добили, саопштила је Транспарентност Србија.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи