Стојановић: Хан није условљавао Српску листу

Заменик премијера Косова и функционер Српске листе Бранимир Стојановић рекао је да је са европским комесаром Јоханесом Ханом разговарао о разлозима због којих Срби не учествују у косовској власти, али да није било условљавања да се српска коалиција врати у парламент и Владу.

Бранимир Стојановић је за агенцију Бета, након разговора са Ханом у Приштини, рекао да европски комесар није захтевао да се представници Српске листе врате у косовске институције.

"Није било никаквих захтева. То јесте била једна од тема нашег разговора, али апсолутно није било никаквог захтева или условљавања у било ком смислу", рекао је Стојановић.

Српска листа, чланица владајуће косовске коалиције, не учествује у раду Владе и Скупштине од када је са дужности смењен министар за повратак и заједнице Александар Јаблановић.

Такође, Српска листа сматра да коалициони партнери не поштују договор - да нису формиране нове општине са српском већином и да није заустављена приватизација у српским срединама на Косову.

Упитан да ли ће се представници Српске листе вратити у косовске институције, Стојановић је одговорио да ће "ових дана" разговарати о томе са званичницима Србије.

"Очекујемо састанак са премијером Србије Александром Вучићем. Након тога ћемо још једанпут разговарати сви између себе, односно сви који су направили Српску листу и након тога ћемо објавити нашу коначну одлуку", одговорио је Стојановић.

Према његовим речима, са Ханом је разговарао и о тренутној политичкој ситуацији на Косову.

"Разговарали смо и о за нас најважнијој теми, а то је спровођење Бриселског споразума у тачки која се тиче формирања Заједнице српских општина (ЗСО)", казао је Стојановић.

На питање дописника Бете на који начин ће се ЗСО финансирати, Стојановић је одговорио да је то "исувише детаља о којима још није разговарано".

"Оно што је прва тачка, то је да се прво разговара, да то дође на дневни ред у разговору, у дијалогу у Бриселу. Да се преговара о Статуту (ЗСО), да се разговара о директним компетенцијама и надлежностима. То је то што је најважније. Након тога ћемо разрађивати све остале детаље", одговорио је Стојановић.

На питање шта се дешава са статутом ЗСО, Стојановић је казао да се о томе још преговара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи