Читај ми!

Кирби: Нове могућности за сарадњу са НАТО

Србији се пружају нове могућности за наставак и унапређивање сарадње са НАТО у оквиру индивидуалног акционог плана који би требало да буде потписан у марту, каже амерички амбасадор у Србији Мајкл Кирби.

Кирби је навео да се у том плану говори да се мировне мисије широм света не односе само на војску, него постоје и сегменти који се односе на политику, економију и друге области, рекао је Кирби новинарима, преноси Танјуг.

На предавању студентима факултета "Фимек" при Универзитету Привредна академија у Новом Саду, Кирби је напоменуо да је у тај план укључено, пре свега, наше Министарство одбране, али и Министарство иностраних послова и МУП, посебно онај његов део који се бави реаговањима у кризним ситуацијама, попут природних катастрофа.

Амбасадор САД је напоменуо да је Србија последњих неколико година постала знатно активнија у мировним мисијама и додао да, иако те мисије нису директно повезане са НАТО-ом, оне користе исте стандарде.

"Србија има добру и озбиљну војску и логично је да жели да сарађује са онима који су на истом нивоу, да побољша и унапређује своју војску и зато је НАТО добар као неко ко може да буде партнер", рекао је Кирби.

Кирби се раније данас састао и са градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем.

Вучевић и амбасадор САД су се сагласили да је међународна сарадња од изузетног значаја за развој и унапређивање функционисања града и да треба подстицати нове могућности, саопштено је из кабинета градоначелника Новог Сада. 

Милош Вучевић је истакао да Нови Сад наставља да спроводи одговорну политику у свим областима и да предано ради на развоју својих потенцијала, преноси Фонет.

Према његвоим речома, економски развој и повећање животног стандарда Новосађана приоритет градских власти, а да је стална локална, регионална и међународна сарадња императив развоја локалне самоуправе.

Кирби је напоменуо да су увек у оптицају велике могућности за учвршћивање веза Новог Сада са градовима САД, које већ постоје у економским, културним, спортским, али и многим другим областима.

У саопштењу се каже да је изражено обострано задовољство због традиционално добрих односа, као и намера да у будућности сарадња буде још продуктивнија.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи