Читај ми!

Одбор за КиМ: Приоритет је формирање ЗСО

Скупштински Одбор за Косово и Метохију подржао је Канцеларију за КиМ да настави започете активности на побољшању животних услова Срба у покрајини, а као приоритет наглашено је формирање Заједнице српских општина. Оштра полемика Марка Ђурића и Борислава Стефановића о трошењу буџетског новца на Косову.

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун је новинарима у парламенту рекао да је Одбор од Владе затражио да у наставку преговора приоритет буде стварање Заједнице српских општина и решавање питања имовине и повратка расељених.

Дрецун је додао да ће та два закључка Одбора, усвојена већином гласова, бити упућена Влади Србије, преноси Танјуг.

После двочасовне седнице Одбора Дрецун је пренео новинарима да је пружена пуна подршка Влади Србије и премијеру Александру Вучићу за постигнуте преговоре у области правосуђа.

Према његовим речима, на седници је усвојен и извештај Канцеларије за Косово и Метохију који је представио директор Канцеларије Марко Ђурић.

"Извештај је охрабрујући, перспективан, детаљно урађен и буди наду да ће Канцеларија у наредном периоду заиста урадити много тога да би побољшала квалитет живота Срба на Косову и Метохији", рекао је Дрецун.

Он је навео и да је на седници министар правде Србије Никола Селаковић информисао чланове Одбора о договореном делу процеса нормализације односа Београда и Приштине, који се односи на правосуђе.

"Детаљно, крајње отворено, вођена је добра расправа и усвојели смо два закључка које ћемо упутути Влади Србије", поновио је Дрецун.

Полемика о трошењу буџетског новца на Косову 

Dиректор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић и шеф посланика ДС-а Борислав Стефановић водили су оштру расправу у вези са трошењем буџетског новца на Косову и Метохији. Ђурић је поручио да није сигуран да је новац у претходних 15 година трошен најправилније.  

Марко Ђурић је члановима скупштинског Одбора за Косово и Метохију поднео извештај о раду Канцалерије за Косово и Метохију за другу половину 2014. године, а на критику Стефановића зашто у извештају није таксативно наведено коме је тачно прослеђен новац за разне пројекте на Косову и Метохији, Ђурић је одговорио да се тиме баве тендерске комисије и да се нада да је све у складу са законом, преноси Танјуг.

"Надам се да тендерске комисије раде по закону, а ко не ради у складу са законом треба да одговара", одговорио је Ђурић Стефановићу, који је, поред осталог, питао ко је добио новац за постављање камера у Звечану, колико је који културни догађај коштао и коме је прослеђен новац, као и које су невладине организације добиле буџетски новац.

Ђурић му је поручио и да су грађани на изборима рекли шта су имали о претходној власти, подсетивши Стефановића да је управо он учествовао у доношењу закона којима је регулисан рад Канцеларије.

"Како се раније радило могу да кажу грађани на Косову, који су рекли не политичким структурама које сте водили. Не постоји ниједан податак везан за финансирање Канцеларије који није доступан јавности. Ми настојимо да све буде транспарентно и целисходно. Научите да се у овој земљи више неће радити ствари на начин на који сте их ви радили", поручио је Ђурић.

Ђурић је Стефановића питао у чијем је интересу водио дијалог са Приштином, будући да се сада Срби на прелазима заустављају, а да дипломе из Косовске Митровице нису признате у Приштини.

Стефановић му је одговорио да је договором о дипломама, који је постигнут док је он био на челу преговарачког тима, омогућено универзитетима да инокосно одлучују да ли ће верификовати дипломе.

Ђурић је, представљајући извештај, рекао да је у циљу опстанка Срба на Косову и Метохији и њиховог бољег живота много тога урађено "на терену", као и да ће Канцеларија и у овој години наставити са подршком у свим областима значајним за опстанак Срба.

Поред осталог, Ђурић је казао да је за реконструкцију и изградњу стамбених објеката, а у циљу стамбеног збрињавања, потрошено око 109 милиона динара, да је новчано помогнуто уређење правосланих гробаља, дата новчана помоћ за око 500 повратничких породица, да су финансирани пројекти реконструкције пута, канализације, али и ревитализација хотела на Брезовици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи