Читај ми!

Ђурић: Пронаћи кривце за злочин код Подујева

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да је поражавајуће што кривци за злочин у Ливадицама код Подујева, који се догодио пре 14 година, још увек нису кажњени.

Марко Ђурић је подсетио да је најмлађа жртва тероротистичког напада на расељене Србе из Подујева двогодишње дете а да људи који су били мете нису ничим заслужили ни допринели да тог дана пострану мета терориста и зликоваца, преноси Танјуг.

Оно што је поражавајуће да ни после толико година након овог злочина нико није позван на одговорност и правоснажно кажњен а невини људи по политичкој основи свакога дана бораве у затворима широм Косова и Метохије. И данас је јасно да овде нема ни трага правној држави, истакао је Ђурић у Косовској Митровици.

Сутра се навршава 14 година од напада на аутобус "Ниш експреса" у коме је погинуло 12 и повређено 43 расељених Срба, који су ишли на Задушнице у Грачаницу.

Најмлађа жртва тог и данас нерасветљеног злочина био је двогодишњи Данило Цокић.

Активирањем мине на магистралном путу 16. фебруара 2001. године у селу Ливадице, код Подујева, дигнут је у ваздух први аутобус из конвоја којима су расељени Срби са Косова и Метохије у пратњи Кфора ишли у Грачаницу, на Задушнице.

У нападу је одмах погинуло 10 особа, а још двоје људи је повредама подлегло касније.

У нападу су погинули Сунчица Пејчић, Живана Токић, Слободан Стојановић, Мирјана Драговић, Небојша, Снежана и Данило Цокић, Вељко Стакић, Ненад Стојановић, Милинко Краговић, Лазар Милкић и Драган Вукотић.

"Погром из 2004. пораз међународне заједнице"

Марко Ђурић изјавио је да је мартовски погром на Косову и Метохији из 2004. године био историјски неуспех међународне заједнице у покрајини.

Мартовски погром је историјски неуспех међународне заједнице на КиМ која је имала одговорност и мандат највишег тела УН, потребне војне снаге на терену да заштити српски народ а ипак то није учинила, оценио је Ђурић.

Ђурић је у изјави новинарима у Косовској Митровици рекао да и данас живимо и боримо се са последицама 17 марта 2004. године и да је порука која је тада послата српском народу на Космету та да је српски народ заједно са српском државом на овом подручју непожељан.

Веома је важно да у времену у којем живимо пронађемо кривце за злочине који су почињени 17. марта 2004. године и погром који је тог дана започео над Србима био је по узору на погроме за време нацистичке Немачке и по узору на чувену Бартоломејску ноћ неколико векова раније, казао је Ђурић.

Током мартовског погрома са Косова и Метохије је од 17. до 19. марта 2004. године протерано више од 4.000 Срба и уништен велики број црквених објеката.

Током насиља је убијено 19, а више од 950 особа је повређено, запаљено је више од 900 српских, ромских и ашкалијских домова, протерано 4.000 људи, срушено и оскрнављено 39 српских црква и манастира.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи