Читај ми!

Стефановић: Не копирам Сиризу, нећу цепати ДС

Директан избор председника општине, начелника полиције, тужиоца, укидање локалних скупштина, пореска управа која има овлашћења као у САД-у, мање посланика, као и отпис камата на неплаћене рачуне социјално угроженим категоријама, део су програма који ће страначким органима ускоро представити потпредседник ДС-а Борислав Стефановић.

"Ако не буде разумевања у странци, ја ћу наставити да се борим за своје идеје и за оно у шта верујем", рекао је Стефановић Танјугу, а на питање да ли ће то чинити у оквиру странке или ван ње, каже да о томе уопште не размишља.

Наводи да је потпредседник партије у којој има довољно слободе и простора да артикулише своју понуду.

"Не видим у томе ништа лоше, никакву свађу, цепање, то је бесмислица, али наставићу снажно да се залажем за ствари које ћу ускоро предложити и у писаној форми органима странке. Наравно да као оптимиста очекујем да странка оберучке прихвати моје предлоге, ако се то не деси, боже мој, идемо даље", одговорио је Стефановић.

Суштина идеје је, како је рекао, "да се држава врати у Србију, пошто је протерана".

"Морамо се окренути нашим грађанима као примарном чиниоцу. Држава мора да ради за грађане, а не грађани за државу. И капитал мора да ради за грађане, а не грађани за капитал. То је суштина мог предлога", рекао је Стефановић.

Стефановић је одбацио наводе да је његов програм копија идеја грчке Сиризе истичући да са партијом радикалне левице има сличности у антифашизму, секуларизму и окретању такозваном средњем слоју и социјално угроженим грађанима.

"Да разјасним, ја не копирам било коју партију. То може само да каже неко ко врло површно, да не кажем аматерски гледа на све ово што ја предлажем. Ми имамо врло јасне специфичности Србије, и онда су ми смешни критичари који кажу - да Борко, али они (Грчка) су у ЕУ, имају дуг од 270 милијарди, то су озбиљне ствари, они су део еврозоне - као да ја то не знам, као да ја сад хоћу да правим комунистичку партију. Не пада ми на памет", прокоментарисао је потпредседник демократа.

Истакао је да се залаже да држава људима који су жртве лоших политика, онима који не могу да помогну себи, који су старији од 50 година, не могу раде или су болесни, изађе у сусрет, да им омогући бесплатан превоз, субвенције за грејање, али сматра да се морају направити социјалне карте које ће бити мерило за то.

"Мора се видети коме је стварно потребна помоћ, а ко суштински вара државу све ове године", рекао је Стефановић.

Према његовим речима, из буџета се годишње даје 500 милиона евра на КиМ, и то се и даље расипа, јер нису направљене "карте или бар јасан списак коме је стварно помоћ потребна и у шта ће Србија да улаже".

"Највише волим кад ме то питају - 'где су паре'...50.000 напредњака - 600 милиона евра, губици у НБС још 400 милиона", тврди Стефановић.

Сарадња са регионом у отплати спољног дуга

Понавља и тврдњу да је Вучићева влада за скоро три године власти направила готово осам милијарди евра дуга, те да се по питању спољног дуга нешто мора урадити у смислу "лабаве конфедерације Западног Балкана".

Државе региона би, објашњава, тако затражиле мораторијум на отплату спољног дуга док не нарасте бруто друштвени производ.

"И онда они кажу, то није реално. А зашто није реално? А реално је да гледамо 150.000 Албанаца који са торбама иду у Мађарску, а мисле људи у Србији да се то нама неће десити. Хиљаде и хиљаде људи одлази сваки дан, лекари, радиолози, медицинско особље, одоше нам сви у Норвешку и Немачку, шта ћемо са њима... Да ли је конвенционална метода, да ли су утабане неолибералне стазе одговор на ову кризу. Дефинитинво нису", сматра Стефановић.

Шеф демократа у парламенту предлаже и смањење броја посланика на 150, укидање локалних скупштина и директан избор председника општине, општинског већа.

Његов предлог је и да се начелник полиције и тужилац бирају на изборима, као и да се за буџетског контролора постави непартијска личност.

"Ако се овако настави са распродајом наших јавних предузећа, која имају позитиван салдо, ми ћемо завршити као у реклами српске владе - земља јефтине радне снаге која ради за 20.000 динара", каже Стефановић истичући да се инвеститори који добијају државне субвенције морају условити да српским радницима дају пристојну плату.

Критичаре који за тај програм кажу да је нереалан, а њега називају демагогом, Стефановић позива да кажу шта није добро у предложеним решењима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи