Oтварање поглавља зависи од дијалога са Приштином

Србија би могла да отвори више поглавља у преговорима са Европском унијом у првој половини 2015. године, али то ће највише зависити од дијалога Београда и Приштине на нивоу премијера, кажу за РТС европски извори у Бриселу.

Техничке припреме за отварање кључних поглавља 23 и 24 улазе у завршну фазу, али када ће ово и друга поглавља бити отворена зависи највише од процена земаља чланица о напретку дијалога и спровођењa Бриселског споразума.

Више од годину дана од почетка преговора између Србије и ЕУ још увек је неизвесно кадa ће почети отварања поглавља. Сигурно је једино – да ће прво бити отворена она најтежа: поглавља 23 и 24 о владавини закона и 35 о дијалогу са Приштином.

По оптимистичком сценарију, за који у Бриселу кажу да није нереалан, сва три би могла да буду отворена до јуна ако се заврше техничке припреме и не буде политичких застоја.

Европска комисија анализира већ други нацрт акционих планова за поглавља 23 и 24. Ти обимни документи су изузетно детаљни планови реформи и усклађивања са европским законима све до тренутка пријема у ЕУ.

Зелено светло за оба поглавља се реалистично очекује током пролећа, али за то нема гаранција.

"Са процедурама ЕУ – врло је тешко дати процену. Када постоји добра политичка сагласност ствари се могу уредити врло брзо. Ништа ја не бих журила. Нама је најважније да урадимо два добра и кредибилна акциона плана иза којих ћемо потпуно стaти", истиче шефица преговарачког тима Тања Мишчевић.

Ако поглавља 23 и 24 буду спремна, неизвесно је хоће ли се Немачка сагласити да ова два кључна поглавља буду отворена пре или само у пакету са поглављем 35 о Косову. С друге стране, брз напредак у дијалогу са Приштином отвориће врата за отварање овог и свих других технички спремних поглавља.

"Мислим да ће прва поглавља бити свакако отворена у 2015. години. Лично се надам да ће то бити у првој половини године, али то ће највише зависти од политичког дијалога између Београда и Приштине", рекао је известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер.

После састанка на нивоу премијера 9. фебруара и оних којих ће уследити после њега, календар ће сигурно бити јаснији. Статут и формирање ЗСО, потпуна примена договора о енергији, телекомуникацијама и слободи кретања јесу нека од питања која ће се наћи на столу 9. фебруара.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи