Свеобухватна борба против антисемитизма

Антисемитизам данас поприма нове форме и изразе, који заједно са другим облицима нетолеранције представљају озбиљну претњу демократији и свеобухватној безбедности, оценио је први потпредседник Владе Ивица Дачић на конференцији у Берлину.

Сматрамо да је ОЕБС, као међународна организација која третира безбедност на свеобухватан начин, веома погодан оквир за развијање међународних механизама за борбу против антисемитизма, рекао је Дачић, преноси Фонет.

Дачић је најавио да ће се Србија, као председавајући ОЕБС у 2015. години, залагати за продубљивање сарадње са свим репрезентативним институцијама под окриљем Уједињених нација, Европске уније и Савета Европе.

Као што знате, током ове и наредне године обележавамо важне годишњице у европској и светској историји - 100 година од почетка Првог светског рата, 70 година од окончања Другог светског рата, 70 година од ослобађања Аушвица, као и 40 година од усвајања Хелсиншког завршног документа, истакао је Дачић.

Оценио је да те годишњице обавезују да се новим генерацијама стално преносе поруке да се тешка страдања и злочини из прошлих ратова никада не понове.

Десет година након Берлинске декларације, која је утрла пут ангажману ОЕБС на пољу борбе против антисемитизма, наша обавеза је да на националном и мултилатералном плану наставимо да развијамо оквире који ће помоћи у препознавању и борби против свих облика антисемитизма у савременом свету, сматра Дачић.

Дачић је указао да се из прошлости морају извући лекције за будућност како би се превазишле предрасуде, илузије и избегле грешке, тежећи истовремено већој стабилности, безбедности и благостању.

Шеф српске дипломатије захвалио је министру спољних послова Немачке Франк-Валтеру Штајнмајеру, председавајућем ОЕБС-а Дидијеу Буркхалтеру и директору ODIHR Михаелу Линку, на организовању конференције у Берлину и на њиховим излагањима. Антисемитизам остаје изазов по безбедност у региону ОЕБС-а

Франк-Валтер Штајнмајер је на скупу у Берлину изразио жаљење зато што је борба против антисемитизма "и даље неопходна".

"Зато сам сматрао важним да позовем међународну заједницу у Берлин да бисмо разговарали о томе како можемо да се ефикасније боримо против антисемитизма", рекао је Штајнмајер.

"Политичке вође су кључне за ефикасно решавање антисемитизма. На политичким лидерима је да осигурају да се обећања испуне", рекао је Дидије Буркхалтер. 

Буркхалтер је оценио да су цивилно друштво и организације младих кључна снага за подизање свести о опасностима антисемитизма и за његово заустављање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару