Читај ми!

Давенпорт: Пуна примена Бриселског споразума

Шеф Делегације ЕУ у Београду Мајкл Давенпорт каже да ЕУ у наредних годину дана очекује пуну примену Бриселског споразума и што скорији нови замах у политичком дијалогу Београда и Приштине ради даљег напретка на свеобухватној нормализацији односа.

Давенпорт је, на конференцији за новинаре поводом објављивања Извештаја Европске комисије о напретку Србије, подсетио да су у оквиру дијалога уложени заједнички напори ради остварења циља који је Европски савет дефинисао као "свеобухватну нормализацију".

"Постоје очекивања да дође до пуне примене Споразума од 19. априла прошле године", рекао је амбасадор ЕУ, преноси Танјуг.

Истакавши да је у оквиру имплементације било "веома позитивних корака", као што је одржавање локалних избора, интеграција полиције, постизање споразума о енергетици и интегрисаном управљању прелазима, слободи кретања, Давенпорт је напоменуо да није било одлуке о неким темама, на пример о правосуђу.

"Желимо да видимо нови замах у политичком дијалогу што пре", додао је Давенпорт, подсетивши да је последња рунда дијалога на високом нивоу одржана 31. марта.

Давенпорт је навео и да је скрининг за Поглавље 35 завршен у јануару и да је следећи корак припрема извештаја ЕК о скринингу.

"Требало би да имамо све могуће доказе о имплементацији Бриселског споразума", рекао је шеф Делегације ЕУ.

На питање новинара ко је одговоран за садашње стање у медијима, Давенпорт је одговорио да је држава дужна да обезбеди услове за неометан рад медија, али да и сами новинари морају да имају стандарде које поштују и да, у том смислу, сами регулишу своју професију.

Стање медија у свим земљама региона је, према његовим речима, последица веома компликованих различитих фактора, а то што у Србији постоји Медијска стратегија јесте веома битан елемент, али то није све.

У Србији се, како је подсетио, много говорило о проблему цурења информација из разних извора, на пример из тужилаштва.

"То је проблем у администрацији, али и проблем унутар новинарске професије", истакао је Давенпорт.

Нагласио је и да би органи власти у Србији требало да предузму конкретне мере против свих оних који су кршили слободу изражавања и "хаковали" сајтове, посебно у време мајских поплава.

Циљ Медијске стратегије је слобода изражавања и заштита новинара, и то је велики изазов и за саму Србију, рекао је Давенпорт.

"Сви морају да играју своју улогу ако заиста желимо да видимо побољшање ситуације", закључио је амбасадор ЕУ.

Усклађивање спољне политике са политиком ЕУ

Давенпорт је истакао и да ће усклађивање спољне и безбедносне политике Србије са политиком ЕУ бити, такође, важан приоритет и да то усклађивање мора бити "прогресивно".

Упитан шта значи "прогресивно усклађивање", он је објаснио да то значи да "не може све да буде тек на крају", већ да процес усклађивања мора да се одвија све време током приступних преговора.

Најавивши да ће у петак у Бриселу бити одржан билатерални скрининг за поглавље 31, на којем ће учествовати и први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић, он је приметио да ће то бити прилика за Владу Србије да представи своје ставове.

На питање да ли ЕУ очекује од Србије да јасније одреди свој став према Русији, Давенпорт је рекао да "сви разумеју да Србија има право да развија односе са Русијом", да има своје интересе и да у томе није изузетак јер и чланице ЕУ имају своје специфичне односе с Москвом.

Он је напоменуо да је Београд доста јасно навео да подржава територијални интегритет Украјине што, како је приметио, није у складу са позицијом Русије, а јесте у складу са ставом ЕУ.

ЕУ је увела санкције Москви због "неприхватљиве" политике према Украјини и жели да је у томе подрже и земље кандидати за чланство, уз прогресивно усклађивање своје спољне и безбедносне политике, рекао је Давенпорт.

Још једна област која ће, према његовим речима, бити у жижи пажње ЕУ јесте област фундаменталних права, реформа правосуђа, ефикасна борба против корупције и дискриминације.

Он је оценио да је мирно одржавање Параде поноса прошлог месеца у Београду "велики помак" и да је тиме упућена веома позитивна порука да је Влада Србије спремна да штити фундаметална права мањина, али је упозорио да Србију очекује још изазова и посла.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи