Читај ми!

ЕУ ће пратити резултате Путинове посете

У Европској унији ће с пажњом бити праћено шта ће бити резултат посете руског председника Владимра Путина Србији. У политичким круговима ЕУ се сматра да Русија настоји да прошири свој утицај на Западном Балкану што се види као својеврсна економска, политичка и безбедносна претња региону.

Упућени извори у Бриселу објаснили су да "све зависи од тога шта ће бити исход Путинове посете" Србији, наводи дописник Бете из Брисела.

Питање је да ли ће током посете бити речи и о гасоводу "Јужни ток" за који су званичници ЕУ у више наврата предочили да мора да буде усаглашен са европским законима.

У годишњем извештају Европске уније о Србији, који ће сутра бити објављен, каже се да "Србија не може почети изградњу 'Јужног тока' све док са законима ЕУ не буде усаглашен међувладин споразум Србије и Русије о изградњи тог гасовода", пренео је бриселски интернет портал Еуобзервер

Дипломатски извори у Бриселу су навели да се сматра да руски економски, политички, па и безбедносни уплив на западнобалканске земље представља претњу зато што је, како је то речено, "мало земаља од Русије добило слободу и демократију".

Тешње с Русијом су повезани Белорусија и Казахстан, земље које нису оличење демократије и темељних слобода, оценили су ови извори.

Верују да би резултати Путинове посете Србији, ако би ишли на уштрб сарадње Београда и ЕУ, могли имати уплива на ток преговора Србије и европске двадесетосморице о чланству.

Јер, како су приметили, то може утицати и на проблем ЕУ санкција према Русији, јер земље које преговарају о чланству с Унијом морају постепено усагласити своје спољнополитичке потезе са спољном политиком Брисела.

Изабрани европски комесар за проширење и суседство Јоханес Хан је напоменуо да ће "то бити процес који ће трајати", а изабрана висока представница ЕУ Федерика Могерини је синоћ у Европском парламенту предочила да се "политички услови за пројекат 'Јужни ток' нису стекли, с обзиром на ситуацију у Украјини, а сви пројекти морају имати потпуни и јасан правни основ" кад је реч о прописима ЕУ.

Подвукла је да "ако и кад политички услови поново постану нормални, онда ће моћи да почну технички преговори" о "Јужном току".

На питање посланика ЕП "како ће се изборити с руским медведом", Могерини је узвратила да су нужне и снажне мере и дипломатија и рекла да су санкције "већ имале последица по руску економију... а санкције можемо повући ако ствари крену набоље".

"Равнотежа зависи од онога како ће узвратити (руски) медвед", додала је Могерини, рекавши да Русија због украјинске кризе више није стратегијски партнер ЕУ, али је нагласила да "Русија јесте стратегијска земља и сусед", као и да се украјинска криза не може решити војним путем.

Еуобзервер наводи речи "једног званичника ЕУ" да је порука Европске комисије "свим земљама кандидатима за чланство: Ако крећете у изградњу 'Јужног тока', кршите законе ЕУ, што није од користи, посебно кад отворите поглавље енергије у преговорима о чланству с Унијом".

Бриселски портал примећује и да "'Јужни ток' треба Србији да донесе две милијарде евра инвестиција".

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару