"Шетња за Војводину" у Новом Саду

Војвођанска партија и Војвођански клуб организовали су протестну "Шетњу за Војводину". Полиција је забранила два контра скупа - "Двери" и организације Српски сабор "Заветници".

Поводом 26 година од ''јогурт револуције'' чланови и присталице Војвођанске партије и Војвођанског клуба одржали су у Новом Саду ''Шетњу за Војводину'', преноси Танјуг.

Присталице су се окупиле у Дунавској улици одакле су у организованој шетњи дошли испред зграде Покрајинске владе са три захтева - промена Устава, федерализација Србије и да Војводина добије статус Републике.

Председница Војвођанског клуба Бранислава Костић подсетила је да се данас навршава 26 година од када су Војводини одузета уставом гарантована права на аутономију и од када, како је казала, Војводина иде у суноварт.

"Војводина не може бити развијена без пуне и стварне аутономије. Желимо не само законодавну, судску и извршну власт у Војводини већ и да она добије статус републике'', казала је Костићева.

Она је рекла да организатори данашње шетње нису ''аутономаши'' како их многи називају већ ''републиканци који хоће Војводину репулику у федералној Србији''.

Председик Политичког савета Војвођанске партије Мирослав Илић рекао је да је пре 26 година ''једна власт одузела Војводини право на развој, а да је друга власт последњих 14 година наставила истим путем''.

Председник Војвођанске партије Александар Оџић истакао је да та партија никада неће прихватати Устав из 2006. године који је, како је рекао, разорио Војводину.

''Имамо три јасна захтева, а то су промена Устава, федерализација Србије и да Војводина добије статус Републике'', рекао је Оџић.

Он је додао и ''да све оне који су гласали за Статут Војводине теба да буде срамота јер тај Статут ништа добро не доноси Војводини''.

За данашњи дан, поред шетње за Војводину, биле су најављене још две шестње и то у организацији Српског сабора "Заветници" и покрета "Двери", али их је МУП из безбедносних разлога забранио.

Због тога су јаке полицијске снаге од раног јутра биле на локацијама у строгом центру града, али срећом нису имале разлога за реаговање јер инцидената није било.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару