Дaвенпорт: ЕУ привржена проширењу

Шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт рекао је да ЕУ остаје привржена политици свог ширења и да ће тај став потврдити у Стратегији проширења која ће бити објављена 8. октобра.

Majкл Давенпорт рекао је другог дана Београдског безбедносног форума да ће нова Комисија бити једнако привржена проширењу, имајући у виду да је проширење у средишту онога чиме ће се бавитити комесар Јоханес Хан као приоритетима.

"Уверен сам да ће и у Стратегији проширења чланице поновити своју посвећеност проширењу", навео је Давенпорт. 

Давенпорт је оценио и да ЕУ треба да ради на томе да Русија не доживљава политику проширења или суседства као угрожавање њених интереса.

Истакао је да земље у источном суседству ЕУ, попут Украјине или Молдавије које су са Унијом потписале споразуме о придруживању, треба да саме бирају свој пут, али и да Унија мора да има реалистичан приступ у односима с Русијом, као важним партнером.

"Не сме се изгубити из вида да ће Русија бити суштински важан партнер у будућности ЕУ и њених чланица и да мормо да осигурамо да приступамо томе на реалистичан начин, имајући у виду евенутална партнерства, као и вредности или одсуство заједничких вредности, како бисмо утврдили где су заједнички интереси", рекао је Давенпорт.

Као изазове у свету због којих би са Русијом требало наћи заједнички језик, Давенпорт је навео Иран, промене климе и енергетику.

Брок: ЕК неће одлагати преговоре

Председавајући Комитета за спољне послове Европског парламента Елмар Брок оценио је да код будуће Европске комисије под Жан Клод Јункером неће бити одлагања преговора са земљама кандидатима, али да Србија мора поштовати одлуке ЕУ.

Брок, који је такође учествовао на Безбедносном форуму, истиче да је будући европски комесар за суседску политику и проширење Јоханес Хан јуче, током обраћања Комитету којем председавава, јасно ставио до знања да ће пуном снагом бити вођени преговори, као што се увек чинило.

Такође је, како је пренео немачки посланик, потпно јасно да ће ЕУ испоштовати обавезу коју је преузела у Солуну - да земље Западног Балкана могу постати чланице ЕУ. "Због тога код ове ЕК неће бити одлагања преговора", уверен је Брок.

Оценио је да је расположење у Европском парламенту у вези са проширењем Уније претежно позитивно, али да се захтева испуњавање услова.

"Имали смо лоша искуства. Важно је за обе стране да се професионално преговара и разговара о свим стварима. Квалитет преговора је можда важнији од брзине како би се могло касније лепо живети заједно. Оно што се реши унапред обезбеђује добар брак", констатовао је Брок.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи