Опозиција негодује због дневног реда

Посланици ДС наводе да су представници СНС одбили да се у дневи ред седнице Скупштине Србије уврсти и расправа о "Зојином закону", анкетном одбору о поплавама, извештају омбудсмана о правима детета и закона о крађи беба. Нова странка је тражила да на дневном реду буду измене Закона о високом образовању које предвиђају увођење појма "академске честитости".

Посланик Демократске странке Душан Милисављевић рекао је новинарима у парламенту, где је данас почело јесење заседање, да је "Зојин закон" закон живота, који је писан заједно са родитељима девојчице која је боловала од Батенове болести и који има подршку многих организација, преноси Танјуг.

"Недељу дана након њене смрти, Зојина породица ми се обратила са жељом да се направи закон који би регуилисао права деце која болују од ретких болести и да више никада ниједно дете, које болује од ретких болести, не буде невидљиво за државу Србију, Министарство здравља", рекао је Милисављевић.

Према његовим речима, тај закон је још прошле године био у скупштинској процедури, али су ванредни парламентарни избори омели расправу о њему.

Милисављевић је рекао да са жаљењем констатује да је скупштина изгласала да то није приоритет, иако он лично сматра да јесте, истакавши да неће попустити у намери да се тај закон изгласа.

Његова страначка колегиница Александра Јерков навела је да су посланици СНС одбили да се на дневни ред ставе и расправа о анкетном одбору о поплавама, извештај омбудсмана о правима детета и закон о крађи беба.

"Сваки посланик мораће себи да одговори зашто је гласао против ових закона", рекла је Јерков и подсетила да је суд у Стразбуру пресудио да Србија има годину дана да реши питање несталих беба.

Јерков је указала да је тај рок истекао пре недељу дана, а да држава није урадила ништа иако нацрт закона постоји.

Тај закон направила је група правника, он постоји и вероватно чека у некој фиоци, јер није приоритет, сматра Јерков.

"Изменама и допунама Кривичног законика, који сам данас предложила, омогућило би се да ти случајеви никад не застаре, међутим посланицима СНС то није било важно", додала је Јерков и оценила да је то срамота сваког посланика који у парламенту заступа грађане Србије.

Посланик Нове странке Зоран Живковић каже је да СНС није гласао да се на дневни ред ставе измене Закона о високом образовању којима је та странка предожила увођење појма "академске честитости", преноси Бета.

Према његовим речима, академска честитост треба да буде брана новим плагијатима доктората и начин како да се санкционишу случајеви постојећих плагијата.

"То је била прилика да скупштинска већина усвоји тај предлог закона са којим се министар (просвете Срђан Вербић) слаже и као посланици и парламент ставимо тачку на тај ружан и тужан период високог образовања у Србији и створимо законске услове да се то више никад не деси и да створимо законске услове да се санкционише оно што се већ дешавало", рекао је Живковић новинарима у парламенту.

Према његовим речима, то говори о томе шта скупштинска већина мисли и о образовању и о честитости.

"Заузврат смо добили дневни ред где имамо измене Закона о јавној својини где се предлаже даље одлагање рока у коме покрајина Војводина, локалне самоуправе и јавна предузећа треба да пријаве своју имовину да би је уписали", рекао је Живковић и подсетио да је прошле године тај рок померен за годину дана, а да се сада тражи одлагање за две године.

Према његовим речима, Нова странка је предложила да то одлагање буде три месеца и да је до 1. јануара 2015. сасвим довољно да се заврши цео посао.

Живковић је навео да је и изменама Закона о пореском поступку и пореској администрацији које су такође на дневном реду седнице предвиђено одлагање рокова за нечији нерад и јавашлук.

"Ради се о електронским пријавама за разне врсте пореза. Одложена је за годину и по дана примена нечега што зависи од неколико добрих програмера и довољно политичке воље да се пређе на савремени начин пријаве пореза", рекао је Живковић. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи