Читај ми!

Бабић: Кодекс добио позитивно мишљење ЕП

Председник Административног одбора Скупштине Србије Зоран Бабић очекује да током јесењег заседања парламента буде усвојен Кодекс понашања посланика, пошто је, рекао је, из Европског парламента стигло позитивно мишљење о том документу.

Бабић је новинарима у парламенту рекао да ће сутра и 2. октобра у скупштини експерти Европског парламента имати састанке са члановима Радне групе и Админситративног одбора, који је и формирао ту радну групу и да верује да ће кодекс током јесењег заседања добити већинску подршку у скупштини, преноси Танјуг.

На питање да ли би недавни иступ посланика СНС-а Александра Јовичића када је рекао да су социјалисти "(Ивица) Дачић и (Бранко) Ружић окорели криминалци" могао да буде санкционисан по Кодексу да је тај документ усвојен, Бабић је одговорио:

"Сачекајте да усвојимо Кодекс и формирамо Етички савет и да тај савет почне да функцонише. Као и пред законима, тако и пред Кодексом, заштитћених неће бити без обзира којој политичкој опцији припадају".

Подвукао је да ће Кодекс важити подједнако за све и подсетио да постоји јасна процедура по којој се утврђује да ли је тај документ прекршен.

"Сваки грђанин ове земље може да сугерише на лоше понашање посланика, ту сугестију упућује народним посланицима, а посланик затим покреће поступак пред Етичким саветом", рекао је Бабић и прецизирао да ће та процедура важити од тренутка када Етичкис кодекс буде усвојен у скупштини.

Истакавши да не може да говори о стварима ретроактивно, као и онима који ће се евентуално догодити, Бабић је рекао да је битно то да ли је икоме Јовичићева изјава засметала.

"Битно је да ли је некоме то засметало да би сугерисао народним посланицима, па да онда посланик, или више њих, покрене поступак пред Етичким саветом. Таква је процедура предвиђена за све, не могу да говорим о стварима ретроактивно, ни о стварима унапред, једино за шта се залажем и у шта сам сигуран јесте да никакву заштиту нико не може да очекуује", прецизирао је Бабић.

На питање да ли и посланик, поред грађана, може да покрене такву иницијативу, председник Административног одбора је одговорио потврдно.

Бабић је указао да је посланик једини који може да упути предлог Етичком савету, али да не мора да добије сугестију од грађана, јер су и посланици грађани Србије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи