Читај ми!

Јаблановић: "Српска" не спречава формирње косовске владе

Листа "Српска" је за проналажење решења и неће бити препрека формирању косовских институција, рекао је челник те листе Александар Јаблановић након разговора са председницом Косова Атифете Јахјага о могућностима за решење политичке кризе.

Јаблановић је поновио да је за листу "Српска" неприхватљиво да Покрет "Самоопредељење" буде део косовске владе, преноси Танјуг.

Према његовим речима, Јахјага му је поручила да Косово очекују велике обавезе као што су формирање Заједнице српских општина, Специјаног суда, доношење буџета.

Јаблановић је рекао и да им је обећала да ће веома брзо позвати представнике два најјача политичка блока на Косову како би се упознала са њиховим коначним ставовима о решавању кризе.

"Ми желимо решење и ко буде имао већину у Скупштини Косова помоћи ћемо му да се проблем реши. Међутим, у случају да споразум коалиционог ДСК-АБК-ИК остаје са 'Самоопредељењем', ми нећемо гласати за њиховог кандидата за председника скупштине", поновио је Јаблановић.

Према његовим речима, ако кандидат ДПК Хашима Тачија буде имао подршку 52 посланика "Српска" ће гласати за тог кандидата.

Јахјага је данас разговарала и са лидером Демократског савеза Косова (ДСК) Исом Мустафом, који је након састанка за приштинске медије рекао да је са председницом Косова разговарао о политичкој кризи у формирању косовских институција и могућностима за њено решавање.

На питање новинара да ли је за нестраначког премијера који би био прихватљив за све, обзиром да се таква информација појавила у медијима, Мустафа је рекао да је у коалиционом блоку постигнут споразум по том питању и да је то Рамуш Харадинај.

Председница Косова разговарала је раније данас и са челником Демократске партије Косова (ДПК) Хашимом Тачијем.

Потпредседник ДПК Хајредин Кучи изјавио је након састанка да ће та партија бити конструктивна, али да је и спремна ако је потребно и за ванредне изборе, уколико они буду неизбежни.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи