Читај ми!

Остварен циљ српске делегације у Њујорку

О главним светским проблемима и изазовима, говорило се ове недеље у Њујорку, на 69. седници Генералне скупштине Уједињених нација. Међу представницима 192 државе чланице била је и делегација Србије. С говорнице на Ист Риверу, председник Томислав Николић је поручио да Србија није изван највећих светских изазова и да је солидарна с целим светом.

Делегација Србије отишла је на редовно годишње заседање Генералне скупштине Уједињених нација с намером да оснажи спољнополитичке позиције. Циљ је, кажу, остварен.

Председник Томислав Николић поручио је светским лидерима на главној дебати, да су приоритети Србије чланство у Европској унији и проналажење одрживог решења за Косово и Метохију.

"За Србију једино прихватљиво, једино праведно и правично решење је отпор сецесионизму и очување територијалног интегритета свих земаља па и наше", каже Томислав Николић, председник Србије.

Ретко који догађај на једном месту окупља толико државника, па је боравак у Њујорку била прилика за бројне сусрете. Председник Србије разговарао је с генералним секретаром Бан Кимуном, а америчког председника срео је на редовном коктелу који Барак Обама организује сваке године. Дуга је листа саговорника и шефа наше дипломатије Ивице Дачића, који се последњег дана боравка сусрео са руским колегом Сергејом Лавровом.

"Он је и званично потврдио да ће председник Владимир Путин доћи у Београд. То је за нас веома важна вест. Он ће доћи поводом обележавања 70 година од ослобођења Београда", каже Дачић.

Шеф руске дипломатије каже да ће током Путинове посете бити размотрени заједнички пројекти две земље.

"Несумњиво, имамо врло озбиљан списак заједничких пројеката – економских и инвестиционих. Има шта да се разматра и сагледа, какви се допунски задаци могу издати ради даљег продубљења нашег партнерства", истиче Лавров.

Србија је солидарна са светом и, како су поручили српски званичници, више него икада раније спремна да подржи међународне напоре у борби против тероризма, али и да одговори на друге не мање важне изазове, као што су ебола и климатске промене. Незаобилазна тема била је и српско председавање ОЕБС-у.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи