Читај ми!

Пајтић: Терет кризе пребацити на олигархе и политичаре

Председник Демократске странке Бојан Пајтић рекао је у Нишу да терет кризе треба да сносе политичари и олигарси и да та странка диже глас против смањења плата и пензија.

Пајтић је, представљајући на седици Главног одбора ДС-а начела на којима ће се заснивати наступ странке и деловање "владе у сенци" која ће бити конституисана, рекао да "српско друштво мора да се мења како би држава била демократска, економија стабилна, људи безбедни и социјално збринути, преноси Танјуг.

Начела која је набројао Пајтић су начело одговорности, знања и стратегије, рада и слободне конкуренције, начело законитости, једнакости и правде, начело демократичности, дијалога и слободне јавности, начело средњег слоја и начело активизма.

Говорећи о начелу одговорности, он је навео да оно мора да важи од "портира до председника државе", да се ДС залаже за доношење Закона о испитивању порекла имовине и ко не може да докаже одакле му иметак, имовина мора да му се одузме, а он да буде лустриран.

У Србији 100 богаташа поседује имовину вредну 12 милијарди евра, а десетак олигарха држави дугује око 100 милиона евра и они морају да буду санкционисани, а не да се смањују плате и пензије, нагласио је председник ДС-а.

Рекавши да овакав принцип није усмерен против успешних који су стекли имовину радом и знањем, Пајтић се даље заложио и за одговорност у парламенту и увођење већинског изборног система.

Говорећи о начелу знања и стратегије, он је рекао да су се до сада мењале владе, али да се није мењала политика, а управо политике морају да се мењају.

Пајтић се заложио за ревизију радних места и диплома у јавном сектору, наводећи да свако ко не може да покаже где је стекао диплому треба да поднесе оставку јер му није место на јавној функцији.

"Приватне комбинаторике разориће Србију"

Под начелом рада и слободне конкуренције Пајтић подразумева умањење намета, а не њихово увећање, а под начелом законитости, једнакости и правде да се људи не могу хапсити без правног основа.

Не може се о јавним ресурсима тајно преговарати и не могу се, како је додао, закључивати тајни уговори, "јер ће приватне комбинаторике разорити Србију", рекао је Пајтић, говорећи о начелу демократичности, дијалога и слободне јавности.

Говорећи о начелу средњег слоја, лидер ДС-а је рекао да је тај слој "кичма сваке државе" и кад се он осакати нема будућности Србије.

Под начелом активизма Пајтић је рекао: "Променимо Србију и то одмах."

Подносећи Главном одбору извештај између две седнице, Пајтић је рекао да се та странка налази у медијској блокади и да се свакодневно пласирају неистине о њој и њеном раду.

Пајтић је демантовао вести да је Вуку Јеремићу нудио кандидатуру за председника Србије, да је разговарао са Борисом Тадићем и Чедомиром Јовановићем о њиховом повратку у ДС и да се противи одржавању Прајда.

"Одржавање Прајда видимо као исказивање уставних слобода окупљања и равноправности грађана", истакао је Пајтић.

Према његовим речима, за ДС је неприхватљиво укидање емисија и да је то покушај да се у Србији затре свака слободно изговорена реченица у нашим медијима, свака слободна идеја и да се спречи критика на рачун Александра Вучића, који је, како рекао, "у овом тренутку неприкосновени господар у Србији".

ДС ће дићи глас увек кад људи испаштају, рекао је Пајтић и навео да је за две године 74 члана ДС-а привођено, а да је већ у 50 случаја оптужница одбојена што, по њему, показује да су та привођења била политички мотивисана.

Пајтић је рекао да за коалиционе споразуме није тренутак и да нема избора, а и објективних процена на који начин опозиција треба да наступи на изборима. Кад за то дође тренутак и о томе ћемо одлучивати, додао је лидер ДС-а.

Напоменуо је да у странци нема подела, напротив, "кад су демократе јединствене режим хвата паника".

После његовог излагања, седница Главног одбора, која се одржава у Народном позоришту, затворена је за јавност.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи