Николић: Пријатељи и у ЕУ и у Русији

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да Србија има пријатеље и у Европској унији и у Руској Федерацији.

Томислав Николић изразио је наду да ће Србија моћи да настави процес придружења ЕУ, чак и ако не буде са Бриселом у потпуности ускладила спољну политику према Русији. 

"И једни и други су нам пријатељи и једни и други су нам потребни", казао је Николић у интервјуу за Глас Америке, непосредно након што се обратио Генералној Скупштини УН, говорећи о изазовима са којима се Србија тренутно суочава, као и намери Београда да допринесе уклањању свих извора нестабилности у свету.

Говорећи о кризи у Украјини, Николић је оценио да је позиција између супротстављених политика запада и ЕУ са једне и Русије са друге стране - комплексна.

Николић је објаснио да је став Београда у односу на кризу у Украјини у једном делу на истоји линији са ставовима САД и ЕУ - Србија, како је рекао, подржава територијални интегритет и суверенитет Украјине.

Председник Србије међутим, подсећа да је са Русијом у сагласју поводом питања Косова, које он види као питање територијалног интергритета и суверенитета Србије.

Према речима Николића, цена санкција Русији би за економски већ веома оптерећену Србију значила минус од 600 милиона до милијарду евра.

Председник Србије говорио је и о прилично лошим економским приликама у Србији. Он је најавио да ће Србија у наредне две године, да би се економски опоравила, морати да прође кроз изузетно болне реформе и мере штедње, посебно истичући обавезе смањења јавне потрошње и развоја малих и средњих предузећа.

Николић је подсетио да је у говору на 69. заседању Генералне Скупштине подвукао спремност Србије да допринесе решавању горућих питања - климатских промена, глобалне безбедности и зараза великих размера.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи