Читај ми!

Дачић са Лавровом

Сергеј Лавров је потврдио да ће председник Владимир Путин доћи у Београд поводом обележавања 70-годишњице од ослобођења Београда, рекао је министар Ивица Дачић после сусрета са руским колегом.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров заложили су се за даље унапређење иначе добрих билатералних односа Србије и Русије, саопштило је Министарство спољних послова Србије. 

Ивица Дачић је сумирајући посету Њујорку рекао и да су два најзначајнија питања која су била покренута током заседања Генералне скупштине УН и у којима је учествовала српска делегација била борба против радикалних исламиста и борба против страних бораца, преноси Танјуг. 

Дачић је подсетио да је Србија подржала Резолуцију Савета безбедности коју је предложио амерички председник Барак Обама и додао да је истакао да је Србија спремна да буде саставни део глобалне алијансе у борби против тероризма.

Друга тема која је за Србију била битна, како је рекао Дачић новинарима, биле су припреме за председавање ОЕБС-у и тим поводом је било неколико састанака.

"Разговарао сам са садашњим председавајућим – швајцарским дипломатом Дидијеом Буркхалтером, руским, украјинским, немачким, аустријским и италијанским министрима спољних послова. Разговарали смо и о земљама које ће предсевати ОЕБС-у после Србије. Министар Валтер Штајнмајер рекао ми је да ће Немачка највероватније следеће недеље донети одлуку да прихвата да буде следећи председавајући ОЕБС-у после Србије 2016. и да се нада да ће то Аустрија учинити 2017. године", навео је Дачић.

Он је пренео и да је Србија међу првих десет земаља Европе по броју чланова мировних мисија у којима учествује широм света.

Дачић је рекао и да је српска делегација искористила заседање Генералне скупштине УН да разговара са великим бројем других делегација.

У разговору са министром иностраних послова Републике Казахстан Јерланом Идрисовим, Дачић се заложио се за свеукупни развој билатералних односа.

Дачић се састао и са шефом дипломатије Уједињених Арапских Емирата Анваром Мухамедом Гаргашом. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи