Вучић путује у Кину

После европских центара политичке и економске моћи, премијера Александра Вучића дипломатија у седмици пред нама води на исток – у Кину. Састаје се са кинеским колегом Ли Кећангом и учествује на Светском економском форуму у Тјенђину.

Откако у Тјенђин од 2007. сваке друге године долази светска политичка и економска елита, тај кинески град зову летњим Давосом, иако је око 8.000 километара далеко од швајцарског зимског центра.

Светски економски форум, организатор оба скупа, дочекује од 10. до 12. септембра више од 1.700 учесника из 110 држава, а премијера Александра Вучића најављује као српског лидера. Од његовог састанка са премијером Ли Кећангом много очекује и кинеска страна.

"Два премијера имају исти задатак – подизање стандарда народа, реформе. Ова влада је ефикасна, способна, вредна, поготиву премијер који је и амбициозан. Очекујем да се они договоре и конкретно о неком пројекту", рекао је Ли Манчанг, амбасадор Кине у Србији

Од свих централних и источноевропских држава, само Србија има стратешко партнерство са Кином, другом по моћи светском привредом. Код нас учествују у највише пројеката вредних више од милијарду евра – мост преко Дунава, деонице Коридора 11 и Термоелектрана "Костолац".

Како да се заврше без додатног трошења новца из државне касе, биће тема Вучићевог састанка са Лијем, али и како да се почне брза пруга Београд–Будимпешта. Кина, иначе, има најдужу мрежу брзих пруга на свету од око 11.000 километара.

"Наша жеља је изградња пруге на 300 километара која ће ићи 300 километара на час. Кинески партнери разумеју нашу жељу да идемо на партнерства, односно концесије и верујем да оно што смо припремили а што ће премијер представити вредети четири милијарде евра инвестиција", рекла је Зорана Михајловић, потпредседник Владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Српска државно-пословна делегација кинеским партнерима даје и могућност за улагање. Кинеске директне инвестиције у српску привреду у претходних десет година су свега око 20 милиона евра.

"Постоји велики спектар могућности за сарадњу, ми очекујемо да их заинтересујемо за металски и хемијски комплекс, за текстилну и пољопривредну индустрију", каже Ненад Мијаиловић, државни секретар у Министарству финансија.

Србија је међу шеснаест држава региона у које Кина намерава да уложи 10 милијарди долара. Са њима је пре две године успоставила нови модел сарадње и одржава редовне годишње састанке на врху.

Премијер Вучић очекује да ће се са кинеским колегом договорити да, после Варшаве и Букурешта, ове године састанак буде у Београду, а тако великог скупа државника у нашем главном граду није било од времена некадашње СФРЈ.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи