Читај ми!

Тачи не одустаје од премијерског места

Kосовски премијер Хашим Тачи рекао је да се политичка криза може превазићи само ако кандидат Демократске партије Косова добије место председника скупштине, додајући и да неће одустати од премијерског места, јер га на то обавезују гласови грађана. Коалиција ДСК-АБК-ИК поручује да место председника парламента треба њој да припадне.

Хашим Тачи је у интервјуу за "Епока е Ре" рекао и да будућа влада треба да окупи што више странака, додавши да Косово у овом моменту има потребе за уједињењем, а не поделама и подстрекавање ега политичких лидера, преноси Танјуг.

Најавио је и да ће косовска председница после 12. септембра предложити кандидата за премијера и да ће затим уследити формирање владе, додајући да Косово чекају хитни приоритети као што су привреда, диалог са суседима, окончање формирања оружаних снага, формирање специјалног суда и још много тога што захтева широк друштвени и политички консензус. 

Упитан да ли би прихватио да коалициони Блок да кандидата за премијера ако не буде имао гласове, Тачи је изразио уверење да ће имати довољно гласова већ у првом покушају.

Говорећи хапшењима осумњичених за екстремизам Тачи сматра да тај феномен није косовски производ, већ да је много више под утицајем страних сумњивих организација или фундаменталистичке пропаганде преко социјалних мрежа и технологије комуникације. 

С друге стране лидери коалиције ДСК-АБК-ИК су одлучни да до краја реализују свој заједнички пројекат. 

Лидер ДСК и лидер коалиције ДСК-АБК-ИК Иса Мустафа је рекао да ДСК-АБК-ИК заједно са осталим партнерима има већину у скупштини и да имају право да бирају председника скупштине.

"Имамо већину посланика у скупштини Косова. Они ће одлучити. Уставни суд не може да тера посланике да гласају по укусу уставног суда или ДПК. Ми смо у једном пројекту где смо заједно и имамо подршку и осталих политичких субјеката у скупштини", каже Мустафа. 

Кандидат за премијера коалиције ДСК-АБК-ИК Рамуш Харадинај је изјавио да та коалција има подршку српске и осталих несрпских и неалбанских заједница. Он је убеђен да ће Иса Мустафа 12. септембра бити изабран за председника парламента.

Преседница Косова Атифете Јахјага је јуче изјавила да до 12. септембра посланици Косова треба да нађу решење за политичку блокаду. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи