Читај ми!

Дачић: Нема разговора о признавању Косова

Први потпредсеник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да Београд са представницима Приштине не води разговоре о признавању независности Косова, истакавши да ничим није наговестио такву могућност. Најавио је да ће лично присуствовати скринингу о поглављу 31 које се бави усаглашеношћу спољне и безбедносне политике са политиком ЕУ.

Дачић је на редовној месечној конференцији за новинаре истакао да је Србија јасно рекла да је дијалог с Приштином статусно неутралан.  

"Ниједним својим чином нисмо дали до знања, нити смо предузели било какве формалне радње које би довеле до признавања независности", рекао је Дачић.

Подсетивши да је шеф косовске дипломатије Енвер Хоџај и у Берлину и на седници Савета безбедности УН у Њујорку говорио о потписивању мировног споразума, признању независности Косова и чланству у разним међународним организацијама, Дачић је ту изјаву назвао "покушајем злоупотребе добре воље Београда".

Нагласио је да ће 10.октобра лично присуствовати скринингу поглавља 31, које се бави усаглашеношћу спољне и безбедносне политике са политиком Европске уније, министар Дачић поручује да од званичника у Бриселу очекује разумевање и подршку.

Дачић поручује да нема директних притисака на Србију да уведе санкције Русији, али да наша земља има обавезу да усаглашава спољну и безбедносну политику са политиком ЕУ.

Дачић је, такође, рекао да се нада да ће Србија отворити преговарачка поглавља 32 и 35 до краја године, док су 23 и 24 планирани за пролеће.

Немачка је, према његовим речима, желела да поглавља 23 и 24 буду прва отворена, али постоји нада да би та позиција могла бити промењена.

Дачић је истакао и да Србија не треба да плаћа цех нестабилности у Приштини, где још није формирана влада, те се касни с наставком дијалога.

Шеф српске дипломатије подсетио је да је српска влада и у техничком мандату учествовала у дијалогу.

"Вилијамсонов извештај потврђује тврдње Београда"

Дачић је поздравио извештај тужиоца Клинта Вилијамсона, јер потврђује тврдње Београда о злочинима ОВК над мањинским заједницама на Косову и организованом етничком чишћењу до и после 1999. године.

Дачић је оценио извештај као "неопходан корак ка задовољењу правде и судском процесуирању оних који су починили злочине" и додао да се нада да ће извештај допринети да се питање тих тешких злочина пребаци с политичког на правни ниво.

"Објективни извештај тужиоца даје нам разлог да истрага у вези са свим убистивима и са трговином органима неће бити обустављена", рекао је Дачић.

Дачић је ека ода очекује да оснивање суда који ће се бавити наводима из извештаја и подизањем оптужница неће бити одлагано.

Свако одлагање би, према његовим речима, обезвредило хвале вредан напор међународне заједнице да сви кривци буду кажњени за злочине које су починили.

Важно да ЕУ не мења политику проширења 

Дачић је рекао да би Србија волела да у наредном сазиву Европске комисије остане комесар за проширење, али да није битан сам назив ресора, већ то да буде задржан позитиван приступ према проширењу ЕУ.

Новоизабрани председник Европске комисије Жан-Клод Јункер послао је данас листу будућих 27 комесара италијанском премијеру Матеу Ренцију, чија земља председава ЕУ, а очекује се да Јункер до средине следеће недеље расподели портфеље. Медији спекулишу да је неизвесно да ли ће у сазиву нове комисије бити ресор за проширење.

"Очекујем позитиван приступ ЕУ у вези с политиком проширења, која је једна од најуспешнијих политика ЕУ", рекао је Дачић.

Навео је да не очекује никикаве негативне ставове од новог председника Европског савета Доналда Туска или нове шефице дипломатије Федерике Могерини, чије ставове познаје од раније.

Министар Дачић најавио је и низ дипломатских активности за овај и наредни месец и навео да се очекује и посета руског председника Владимира Путина Београду, мада још није потврђена.

Дачић је рекао и да ће председник Николић и он учествовати на генералној дебати 69. заседања Генералне скупштине УН од 21. до 27. септембра, где ће имати и више десетина билатералних састанака

Шеф српске дипломатије најавио је да ће 9. и 10. септембра боравити у Азербејџану, а 15. септембра у Македонији ради припрема за заједничку седницу двеју влада.

У Београду ће, у међувремену, 8. септембра боравити помоћник руског министра спољних послова Генадиј Гатилов ради редовних консултација између два министарства.

Од 10. до 12. септембра, Београд ће посетити чланови Комитета за проширење ЕУ, уочи представљања Извештаја Европске комисије о напретку Србије у октобру.

Дачић је рекао и да је планирано да у октобру, највероватније 23, после објављивања извештаја ЕК о напретку Србије, у Београду буде одржана седница министара спољних послова и економије земаља западног Балкана с представницима ЕУ и приштинских власти, у складу с раније договореним начином учешћа уз визуелне ознаке.

Истакаоје и да је и шеф немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер прихватио позив да посети Србију, што је, како је напоменуо, значајно јер Немачка има важну улогу у функционисању ОЕБС-а, а поготово ако Берлин одлучи да буде следећи председавајући том организацијом пошто би у том случају наредну "тројку" чиниле Швајцарска, Србија и Немачка.

Саопштио је и да се пет нових амбасадора, које је именовала претходна Влада, спрема да преузме дужност у Нигерији, Швајцарској, Бразилу, НАТО и при УНЕСКО, а да још неколико амбасадора чека агремане.

Министарство спољних послова ће, рекао је Дачић, припремити предлог Закона о спољној политици како би могао бити усвојен у последњем кварталу ове године, а плате амбасадора и генералних конзула биће на вебсајту МСП.

На питање новинара о односима у владајућој коалицији, Дачић је одговорио: "Хвала на питању, добри су односи" и оценио да он с премијером има веома добру сарадњу и да нема никаквих разлика.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи