Читај ми!

Посланици завршили расправу о поплавама

Народни посланици завршили расправу о закону о отклањању последица поплава у Србији и владином Извештају о поплавама. Министарка Зорана Михајловић: Обнова оштећених кућа до јесени. Жустра свађа посланика СНС-а и НДС-а, у коју су се укључили и други посланици опозиције, прекинула на сат времена заседање пре уобичајене паузе.

20.22 - Посланици Скупштине Србије завршили су начелну расправу о предложеном закону о обнови и владином Извештају о поплавама.

16.10 - Шеф посланичке групе ДС-а Борислав Стефановић најавио је да ће опозиција напустити заседање ако се, како каже, настави вређање у Скупштини.  

14.10 - Парламент наставио рад после паузе због жустре полемике посланика СНС-а Александра Мартиновића и посланика НДС-а Марка Ђурушића, коме је одузета реч. 

12.45 - Полемика лидера Заједно за Србију Душана Петровића и министарке Зоране Михајловић о томе ко је и како бранио Шабац од поплава. 

12.00 - Министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић: Никад мање није улагано у одбрану од поплава. 

11.00 - Министарка Зорана Михајловић: Имаћемо проблем са енергетском стабилношћу и сасвим сигурно увозићемо струју.

10.05 - Почела седница парламента на којој посланици расправљају о закону о обнови и владином Извештају о поплавама. Министарка Зорана Михајловић образложила је закон.

У име Владе посланицима у Скупштини обратила се министарка грађевинарства, инфраструктуре и саобраћаја Зорана Михајловић, рекавши да ће након усвајања Закона о отклањању последица поплава бити убрзане све процедуре које ће омогућити да сви грађани којима су порушене куће могу да их обнове до јесени.

"Уколико је потребно да се закон додатно унапреди, ми смо ту да то урадимо, јер ћемо после усвајања моћи много брже да се бавимо отклањањем последица поплава у Србији. Све процедуре, почевши од јавних набавки су убрзане захваљујући овом закону, али потпуно транспарентне", прецизирала је Михајловић у парламенту представљајући Закон о отклањању последица поплава у Србији.

Она је рекла да ће бити измењен члан 1 у ставу 2 предлога закона, што ће омогућити да свих 126 општина које су побројане у Извештају Владе Србије о поплавама уђу у састав овог закона.

Михајловић је најавила да ће Влада Србије након усвајања припремити државни програм кроз који ће бити одређени критеријумии и мере секторски и територијално како ће се изврсити санација у свим општинама.

"Овим законом је тачно одређен делокруг рада Канцеларије за помоћ и обнову, јасно је одеђено како може да буде утврђена помоћ и исто тако је јасно одређен начин за обезбеђење средстава", прецизирала је Михајловић.

Овакав закон је, како је навела, усвојен и у Хрватској и Републици Српској, а за надзор за његовим спровођењем ће бити пре свих надлежно Министарство грађевинарства, инфраструктуре и саобраћаја.

Зорана Михајловић изјавила је да ће Србија имати проблем са енергетском стабилношћу и да ћемо сасвим сигурно увозити електричну енергију, имајући у виду да је енергетски сектор највише погођен у недавним поплавама.

Само штета у Колубари износи више од 100 милиона евра, изјавила је Михајловић, одговарајући на питања посланика.

Према њеним речима инфраструктура ће бити поправљена до 1. октобра, а једино се може каснити када је реч о санирању клизишта.

Посланик НС Драган Јовановић констатовао је да су локалне самоуправе дошле у оптуженички положај будући да је Канцеларија за обнову навела да нису све општине доставиле извештаје о категоризацији штете. Он је рекао да не може са тим да се сагласи.

Михајловићева је на ту констатацију казала да су локалне самоуправе у првом тренутку добро одреаговале, а након тога је Минситарство саобраћаја формирало тимове и са локалним властима су договарали да се направи јасна процена штете.

Она је напоменула да ће свих 126 општина бити обухваћено Законом о обнови.

Говорећи о јавним набавкама министарка саобраћаја је истакла да ни једна процедура приликом санације неће бити изузета иако ће се поступак убрзати.

"Далеко од тога да неће бити јавних позива", рекла је Михајловић и најавила да ће пруга Београд - Бар, која је претрпела озбиљна оштећења бити поправљена током августа.

Говорећи о средствима за изградњу и одржавање објеката за одбрану од поплава, министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић изјавила је да су та средства од 2006. до 2013. године била на историјском минимуму, јер се за ту намену издвајало од 100.000 до 800.000 евра, а процена стручњака је да је у том периоду било потребно издвојити 30 милиона евра.

Жустра свађа посланика СНС-а и НДС-а

Посланици су наставили расправу после једночасовне паузе коју је одредила председница Скупштине Маја Гојковић због потребе да се, како је рекла, смире страсти међу посланицима.

Пауза је направљена нешто пре уобичајеног времена због ставова које је изнео посланик Српске напредне странке (СНС) Александар Мартиновић, а када је шеф посланичке групе НДС Марко Ђуришић почео да одговара на оптужбе, тада председавајући парламентом Игор Бечић (СНС), одузео му је реч.

Мартиновић је казао да у владином извештају пише шта је урађено у току поплава у мају, и да СНС и грађани знају да је ДС у Краљеву крала у време земљотреса 2010. и да су у режији ДС извршене највеће могуће злоупотребе новца прикупљеног за обнову Краљева.

Ђуришић је хтео да реагује на оптужбе Мартиновића о великим злоупотребама демократа, које је назвао "жутим дахијама".

Пошто је Ђуришићу одузета реч, у расправу су се, па и без дате речи, укључили други посланици опозиције, па је Гојковић одредила једночасовну паузу.

Ђуришић је у изјави новинарима у парламенту рекао да сматра како у Скупштини постоје двоструки аршини.

"Мартиновић је у свом излагању готово све време износио увреде, пет пута је назвао представнике опозиције - лопови и крадљивци. Желео сам да реагујем, да кажем да је немогуће да постоје двоструки аршини и председавајући је прекршио Пословник, одузета ми је била реч, иако не знам због чега", рекао је Ђуришић.

Шеф посланичке групе ДС Борислав Стефановић реко је да је Мартиновић изнео најгнусније увреде на рачун ДС на које је председавајући требало да реагује, јер нико из те странке није рекао ниједну реч мржње против Александра Вучића нити неку увреду и да ДС само поставља легитимна питања. 

Полемика о одбрани Шапца 

Лидер Заједно за Србију и посланик Душан Петровић изјавио је да су током одбране Шапца од поплаве председник општине и премијер добијали погрешне информације и супротне предлоге, а потпредседница владе Зорана Михајловић одбацила је ове тврдње, рекавши да се председник општине није најбоље снашао у новонасталој ситуацији и да је Шабац одбрањен захваљујући брзој реакцији Владе, преноси Танјуг.

У расправи у Скупштини Петровић је навео да су "различите предлоге добијали градоначелник Шапца и председник Владе".

"То треба утврдити у документима ко је и какве предлоге давао, и за будућност је битно да имамо чисту ситуацију", рекао је посланик НДС-Заједно за Србију.

"Био сам тамо сат времена пре него што су кренули да долазе генерали полиције и Војске. Моје уверење је да је та ствар могла да се држи под контролом од почетка", рекао је Петровић.

Михајловићева је реаговала констатацијом да поплаве у Шапцу није било јер је Влада са својим штабом реаговала на време, а да о понашању градоначелника најбоље могу да сведоче грађани.

"Ја сам апсолутно сигурна да он није имао представу шта тачно треба да ради. Не можете да кажете да је неко градоначелнику Шапца давао погрешне информације, поготово у тренутнку када смо се ми 24 часа максимално борили са грађанима Шапца", истакла је Михајловић.

Она је рекла и да је у Смедеревској Паланци, где је утврђена штета од 900 милиона динара, поплављено пет кућа, јер питање једног водотока није решен, а како је навела, за то је одговоран управо Душан Петровић као некадашњи министар пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Петровић је реплицирао да постоје различити компетентни фактори који треба то да одреде и да он као министар није одлучивао о томе. "Тиме се бави Дирекција за воде", рекао је Петровић.

Шеф посланичке групе ДС Борко Стефановић упитао је како неко може бити постављен за шефа Штаба у Шапцу на основу усмене одлуке премијера.

На наводе Стефановића да је начелник Генералштава Љубиша Диковић постављен за шефа Штаба за ванредне ситуације у Шапцу на основу усмене наредбе премијера, министар одбране Братисав Гашић је рекао да је правни основ за ангажовање Диковића у складу са стратегијом одбране и законом о ванредним ситуацијама.

Критике закона о обнови 

Борко Стефановић изјавио је да се Законом о отклањању последица поплава у Србији само отежава дистрибуција помоћи и да ће Канцеларија за помоћ и обнову само успорити обнову угрожених подручја.

Упитао је присутне министре због чега се нису без закона одредили критеријуми за расподелу помоћи и зашто се избегава примена постојећег Закона о јавним набавкама. 

Стефановић је упитао и због чега се прибегло формирању Канцеларије за помоћ и обнову на чијем је челу Марко Благојевић, као и зашто се од постојећих кадрова Владе није формирао тим који може да се бави овим послом. 

"Ко је Марко Благојевић да одлучује о расподели средстава", упитао је Стефановић и затражио одговор на питање због чега министар без портфеља за ванредне ситуације Велимир Илић не представља закон. 

Потпредседница Владе Зорана Михајловић одговорила је да Канцеларија запошљава свега једног човека, тачније Марка Благојевића, а да је обавеза сваког министарства да дају по три до пет људи, а да је њено министарство одредило 10 људи који ће радити за Канцеларију. 

Она је додала и да ово није питање само једног министра и једног ресора већ питање целе Владе и да због тога Велимир Илић не представља предлог Закона о отклањању последица поплава у Србији. 

Посланички клуб Нове демократске странка најаво је да ће гласати против предложеног закона и владиног Извештаја.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару