Читај ми!

Усвојен буџет Београда за 2014.

Скупштина Београда усвојила је буџет Града за 2014. годину у износу од 78,1 милијарду динара. Буџет је подржало 67 одборника, док је 11 било против. Ово је први буџет који усваја актуелна градска власт, с озбиром на то да је Београд у првих пола године био на привременом финансирању.

Буџет ће ступити на снагу 1. јула. Од 78,1 милијарду динара, 9,5 милијарди биће додељено градским општинама. 

Градоначелник Београда Синиша Мали је, представљајући Предлог буџета, рекао да је буџет реалан и истакао да неће бити додатних задуживања. 

"Први пут није ништа сакривено испод тепиха, имамо јасну слику чиме Град располаже и то је корак ка консолидацији градских финансија", нагласио је Мали и додао да ће се одсад трошити онолико колико се буде приходовало. 

Градоначелник је подсетио и су планирани приходи у првих шест месеци ове године реализовани сто одсто.

Одборници владајуће коалиције у Скупштини града Београда истакли су да је Предлог буџета за 2014. годину "најбољи могући" у овом тренутку, док су представници једине опозиционе Демократске странке (ДС) истакли да неће гласати за њега јер, поред осталог, предвиђа уштеде у социјалним давањима.

Заменик шефа одборничке групе Српске напредне странке (СНС) Мирко Рајковић рекао је да се више није имало куд и да је морао да се прекине популистички систем прављења буџета.

"У овом тренутку није се могло боље. Предлог буџета је рестриктиван, али у оном делу који се односи на уштеде", истакао је Рајковић.

Наводи да је од 2008. године Београд упао у "спиралу задуживања" и нагласио да је власт излазила у сусрет нереалним очекивањима грађана.

С друге стране, шеф одборничке групе ДС-а Балша Божовић критиковао је смањење прихода јер се због тога, како је навео, очекује повећање незапослености.

"Дефицит никада није прешао дозвољених 10 одсто буџета, а овим предлогом он износи 13 одсто. Стављате Предлог буџета који је противзаконит. Зато позивам све одборнике да не гласају за њега", истакао је Божовић.

Божовић наводи да је тачно да су расходи смањени, али и оценио да није добро што се штеди на најугроженијим слојевима становништва.

"Нема бесплатних маркица за превоз пензионера, укинули сте 13. пензију за социјално угрожене, умањили сте субвенције породиљама и трудницама, штедите тамо где не треба да се штеди", наглашава Божовић.

Наводи и да у буџету нису предвиђене стипендије за најбоље ученике и студенте, за децу која живе у Свратишту Београда, да су смањена давања за културу, али и да је број аутобуса градског превоза смањен за 27 одсто.

Одборници су једногласно усвојили Предлог одлуке о завршном рачуну буџета Града за 2013. годину, али и одлуке о обиму средстава за вршење послова Града и градских општина и утврђивању прихода који припадају Граду и општинама за ову годину.

Донета је и одлука о локалним комуналним таксама за територију града, а и одлуке о административним таксама и боравишној такси.

Именовања директора

Скупштина града Београда на почетку седнице именовала је неколико директора и вршилаца дужности директора у градским јавним предузећима.

За директора "Апотеке Београд" на период од четири године именована је Јасминка Бјелетић, која је претходно била в. д. директора у тој установи.

За в. д. директора Градског завода за хитну медицинску помоћ на период од шест месеци поново је изабран Горан Чолаковић, док је за в. д. директора "Београдских електрана" такође на шест месеци постављен Горан Алексић. Претходно је Зоран Предић поднео оставку на место в. д. директора "Београдских електрана".

Дужности је разрешен досадашњи в. д. директора Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда Срђан Милановић, а ту функцију ће у наредних шест месеци обављати Бранислав Д. Поповић.

Одборници су разрешили дужности и именовали више чланова управних и надзорних одбора у предузећима и установама чији је оснивач Град.

Такође су именовани председници, чланови одбора, уметнички директори и селектори у једном броју сталних културних манифестација које су од значаја за град, попут Филмског фестивала у Сопоту, Белефа, Бемуса, Октобарског салона, Феста. По тиме тачкама одлучивало се по скраћеном поступку.

На почетку седнице, одборници ДС-а Александар Шапић и Дејан Чокић, који је председник Општине Младеновац, поднели су оставке на одборничка места.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 24. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару