Читај ми!

Развој сарадње Србије и Белорусије

Председник Србије Томислав Николић састао се са председником Белорусије Александром Лукашенком. Потписано више међудржавних споразума између Србије и Белорусије. Николић и Лукашенко истакли су приврженост двеју земаља поштовању општепризнатих норми међународног права, циљева и принципа УН и констатовали позитиван развој свестране сарадње две земље.

Николић је приредио свечани дочек Лукашенку испред Палате Србија, а затим су двојица председника разговарали у четири ока.

Председницима су се потом придружиле и делегације две земље, након чега је потписано и више међудржавних споразума и меморандума.

Председник Србије Томислав Николић рекао је на заједничкој конференцији за медије да Србија има пријатеље свуда у свету - на истоку, западу, северу и југу - и да се не меша у њихове евентуалне спорове, осим уколико се од ње не затражи савет или помоћ.

Николић је истакао да је Лукашенко "велики пријатељ Србије" и његов "лични пријатељ" и да је увек када је Србија била у невољи први притицао у помоћ.

"Наше народе ништа не раздваја, могу само да буду спојени ако руководства прате жеље својих народа, а ви и ја пратимо жеље својих народа", рекао је Николић.

Председник Србије је подсетио да су Србија и Белорусија "мученице", да су прошле кроз велика искушења и да су их спојиле муке.

"Ми желимо да будемо чланица ЕУ, ви сте чланица Евроазијске уније, и бољу везу те две уније од наше две државе никада неће имати", рекао је Николић.

Лукашенко је поручио да је Белорусија увек подржавала и да ће подржавати територијални интегритет Србије и да поздравља напоре српског руководства за нормализацију односа са Приштином.

"Спремни смо да и даље развијамо пријатељске односе са Србијом. Српски народ ће увек за нас бити братски народ, а Белорусија ће увек бити раме уз раме са Србијом у свим тешким ситуацијама", рекао је Лукашенко.

Наводећи да су две земље данас потписале осам међудржавних споразума, рекао је да се нада да ће то допринети даљем унапређењу билатералне сарадње и додао да је Белорусија спремна, уколико је српска страна за то заинтересована, за отварање заједничког предузећа у Србији, у којем ће радити Срби и неколицина Белоруса и које ће извозити своје производе на трећа тржишта.

"Ви сте сачували своју привреду, а ми смо изгубили привреду и радна места и зато је помоћ коју сте нам обећали у отварању нових радних места стварањем заједничких предузећа, заједничких холдинга и изласком на трећа тржишта драгоцена", рекао је председник Србије.

Сада покушавамо да направимо да буде боље него што је било, а свака власт која иза себе не остави боље стање него што је затекла, нема право да изађе пред народ и каже да је добро радила, рекао је Николић. 

Председници су потписали заједничку изјаву у којој су нагласили и јачање централне улоге УН у решавању читавог комплекса питања у вези са очувањем међунарадног мира и безбедности, супротстављањем савременим изазовима и претњама и мирном регулисању међународних спорова и конфликата.

Заложили су се и за даље повећање ефикасности ОЕБС-а и наставак процеса међународне правне изградње те организације.

Истакнуто је и обостарано уверење да само неометан, равноправан и конструктиван дијалог може доприносити регулисању међународних несугласица као и приврженост заједничком залагању за стварање услова за такав дијалог.

Двојица председника су изразила задовољство динамиком развоја трговинско-економске сарадње и заложили се за продубљивање билатералних односа у приоритетним правцима.

Како су прецизирали, ти приоритетни правци су повећање обима и структуре робне размене и проналажење нових области економске сарадње ради динамичног раста националних економија и повећање животног стандарда грађана.

Такође, навели су и коришћење потенцијала међувладине српско-белоруске комисије за трговинско-економску сарадњу, као ефикасног инструмента за проширење сарадње у машиноградњи, агроиндустрији, области саобраћаја и енергетике, прехрамбеној и дрвно-прерађивачкој индустрији.

У заједничкој изјави наводи се и значај даљег јачања регионалних веза кроз посете делагација, повећања броја градова побратима и партнера, учешће на сајамским и изложбеним манифестаијама.

Председници наводе и опредељеност за стварање повољних услова за проширење контаката српских и белоруских пословних кругова, јачање сарадње две привредне коморе, научно-техничке сарадње, образовања.

Према њиховом мишљењу, усвојена документа допринеће даљем проширењу правне основе билатералних односа.

Лукашенко је посетио и Српску православну цркву, где је патријарх српски Иринеј уручио Лукашенку орден Светог Саве првог степена. 

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару