Читај ми!

Лукашенко нудио ракете С-300 Милошевићу

Председник Белорусије Александар Лукашенко нудио Милошевићу да пошаље противракетни систем С-300 Србији, али у Београду нису веровали да ће НАТО напасти.

Лукашенко је у интервјуу за РТС навео да је нудио ваздухоплове и друге видове помоћи и да су биле разрађене и маршуте.

"Нашли смо и хероје пилоте у Белорусији који су били спремни да покушају да непримећено прелете до Србије. То је био веома ризичан задатак јер војни авиони, ловци, нису као цивилни авиони. Они имају ограничен долет, поготово кад због наоружања под крилима не могу да закаче додатне резервоаре с горивом", објаснио је Лукашенко.

Навео је да се он затим састао с пилотима и предочио им ризике. Како је истакао, они су рекли да су свеједно спремни да лете и да су уверени да ће успети непримећени да пређу преко Украјине јер, како су рекли "познају тамошње стазе".

На крају нисмо то успели да остваримо јер је постојао проблем са ваше стране. Он се огледао у ставу господина Милошевића и вашег руководства које није веровало да НАТО може да изврши такву агресију. Касније је већ било касно, С-300 није могао да се пребаци јер је почела блокада. Ја сам их упозоравао. Било агресије или не било морате много пре ње да се припремите, навео је Лукашенко.

"Замолите Русију а ако Русија не буде могла...Знате какве су тада биле прилике у Русији и у каквој је ситуацији била и који су људи одлучивали, осим Јељцина. Сам Јељцин је био одлучан по том питању али није све сам одлучивао. Дакле, ако Русије не одгоори на захтев ми смо у Белорусији спремни. У сваком случају, понављам, сматрам да је ваше руководство у то време себи дозволило озбиљне пропусте јер се није припремило", истакао је белоруски председник.

Како је рекао, када је за време бомбардовања долазио у Србију, видео је из авиона да су војни авиони измештени с аеродрома по путевима, али истиче да се тада није могло супротставити бомбардерима НАТО.

"Тада ми је Слободан Милошевић говориo - Да нам је само један ваш С300, све би било готово. Ја сам му одгворио да је о томе требало да размишља раније, тим пре што смо ми то предлагали. Осим тога, ко зна шта би било. Он је био уверен да би НАТО одустао ако би изгубио два, три авиона. А можда и не би", рекао је Лукашенко.

Ипак, каже да у сваком случају, тада није било најважније оружје које је Белорусија могла да донесе већ одлучност, организација и припремљеност.

"А нисте били припремљени. Војска вам је била слаба. Нисте имали озбиљне ПВО системе", поновио је Лукашенко.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару