Мартон: ЛСВ предлаже измену закона

ЛСВ ће предложити промену низа системских закона, међу којима су Закон о финансирању политичких активности, избору народних посланика и избору председника Србије, најавио посланик Лиге социјалдемократа Војводине у покрајинској скупштини Александар Мартон.

Мартон је рекао да ће посланици ЛСВ-а предложити доношење Закона о финансирању политичких активности, Закона о избору народних посланика, Закона о избору председника Републике, Закона о територијалној организацији Србије и Закона о надлежностима Војводине, преноси Бета.

"Изменама тих системских закона стекли би се повољни услови за доношење новог, модерног и реалног Устава Републике Србије, који ће омогућити виши степен демократије, веће политичке слободе, а самим тим и бржи напредак наше државе и Војводине у њој", истакао је Мартон.

Нагласио је и да иницијатива посланика ЛСВ-а о промени Одлуке о изборима за покрајински парламент омогућује једнакост свим грађанима Војводине.

Наглашава да је том иницијативом, усвојеном на последњој седници Скупштине Војводине, отклоњена вишегодишња неправда због које глас грађана на изборима за покрајинску скупштину није имао исту важност, јер је, како је навео, постојала драстична несразмера између процента освојених гласова и броја добијених мандата.

"Последњи покрајински избори јасно указују на ту несразмеру. Тако је листа која је освојила само 20 одсто гласова добила половину од 120 мандата у Скупштини Војводине, а листа са само два одсто мање гласова дупло мање, док је листа са 10 одсто гласова добијала чак шест пута мање мандата у односу на првопласирану странку", подсетио је Мартон.

Оценио је да ће промена изборних правила учинити једнаким све грађане Војводине, који ће имати прилику да у Војводини, као јединственој изборној јединици са истим правилима, бирају своје представнике у најважније представничко тело Војводине.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару