Читај ми!

Давутоглу у Београду

Србија и Турска би требало да нормализују своје односе и реше постојеће несугласице јер се ради о две земље које су кључне за мир на Балкану, оценили су министри спољних послова две земље Ивица Дачић и Ахмет Давутоглу.

Министар спољних послова Турске Ахмет Давутоглу борави у посети Београду, а осим састанка са Ивицом Дачићем састао се и са осталим високим званичницима.

"Турска и Србија имају различито виђење историје у неким деловима, различитно виђење и погледе на садашњост, што је и разумљиво", рекао је Дачић на заједничкој конференцији за новинаре после састанка са Давутоглуом.

Зато је неопходно да у даљим билатералним односима тражимо заједничке интересе, оценио је први потпредседник владе.

Према његовим речима, заједничко опредељење двеју земаља је да се билатерални односи релаксирају, нормализују и што више јачају.

Давутоглу је изјавио да Турска сматра Србију "првим комшијом" и да две земље имају много тога заједничког.

"Спремни смо и желимо да раме уз раме са Србијом радимо за бољу будућност и Србије и Балкана јер знамо да је Србија кичмени стуб Балкана", рекао је турски министар.

На питање новинара да ли његова посета значи да је стављена тачка на несугласице између Београда и Анкаре због прошлогодишње изјаве турског премијера Реџепа Тајипа Ердогана да је Косово Турска и Турска Косово, Давутоглу је избегао директан одговор.

"Нисам никада бирао када треба да посетим Београд, Београд ми је пријатељски град у који желим често да долазим", рекао је он и додао да је данашња посета уследила после формирања нове владе Србије.

"Ми, балкански народи смо као једна породица и кад буде нека несугласица можемо да седнемо и пијемо турску или српску кафу и братски решимо све што треба", рекао је Давутоглу.

На питање да ли ће ускоро бити трилатералног састанка Србије, БиХ и Турске, Дачић је одговорио да "сада треба радити на обнављању билатералних односа".

Упитани да ли је постигнут договор за решење проблема између "Ер Србије" и "Туркиш ерлајнса", двојица министара су одговорила да је то тема за ресорна министарства и авиокомпаније, али да је сигурно да постоји заједнички интерес за решење спора.

Давутоглу је посету Србији почео сусретом са Дачићем, а разговарао је и са председником Србије Томиславом Николићем, премијером Александром Вучићем, министром трговине, туризма и телекомуникација Расимом Љајићем.

Председник Републике Србије Томислав Николић разговарао је са Ахметом Давутоглуом о билатералној сарадњи и помоћи Турске у превазилажењу последица поплава.

Николић је рекао да је Србији изузетно важно развијање што бољих билатералних односа са Турском и истакао да постоји много тога што повезује наше државе, као и много области у којима би могли, заједничким радом, да омогуће бољи живот грађанима, саопштила је Служба председника за сарадњу с медијима.

Председник Србије искористио је прилику да позове Турску да учествује на донаторској конференцији за отклањање последица поплава које су недавно погодиле Србију и Босну и Херцеговину.

Министар спољних послова Турске изразио је жаљење због свих проблема које су поплаве донеле Србији и обећао помоћ Турске за њихово превазилажење.

У вези са спорном изјавом турског премијера Ердогана током последње посете нашој јужној покрајини, министар Давутоглу изразио је жељу да се тај неспоразум превазиђе.

Премијер Вучић се захвалио Влади и турском народу на помоћи у отклањању последица недавних поплава у Србији и нагласио да је брза реакција Турске доказ блискости и пријатељства два народа.

Министар Давутоглу је изразио солидарност Турске са народом Србије и рекао да Турска располаже ефикасним системом за реаговање у ванредним ситуацијама и понудио помоћ у случају нових елементарних непогода, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Током састанка двојица званичника су констатовали да су билатерални односи Србије и Турске добри уз неопходност додатног јачања економске сарадње.

У том смислу, премијер Вучић је позвао турске привреднике да инвестирају у Србију нудећи повоље услове за улагања и погодности приликом запошљвања нових радника.

Српски премијер и турски министар разговарали су и о инфраструктурним пројектима, при чему је турска страна изразила интерес за учешће у изградњи Коридора 10 и посебно Коридора 11, као и железничке пруге Крагујевац-Бар имајући у виду да је једна турска компанија приватизовала 60 одсто Луке Бар.

И потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић састао се са турским шефом дипломатије, који је изразио спремност појединих компанија из његове земље за нове инвестиције у Србији.

Љајић је позвао турске инвеститоре да више улажу у српску привреду и узму активније учешће у процесу приватизације.

Двојица министара су констатовала и да ће братимљење Београда и Истанбула отворити нову страницу у билатералним односима и дати импулс тешњој сарадњи српских и турских привредника, саопштено је из Љајићевог кабинета.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару