Читај ми!

Косовски избори, Тачи тражи партнере

ДПК и даље најснажнија странка на Косову, али Тачија чека компликована потрага за коалиционим партнерима. Српска листа освојила 3,9 одсто гласова. ДСК и "Самоопредељење" "прете" да уздрмају политичку доминацију Хашима Тачија.

Дан после парламентарних избора на Косову извесно је да победника, Демократску партију Косова Хашима Тачија очекују болни преговори око састава нове владе, јер ће са друге стране стола, бар према предизборним обећањима, имати "непријатељски" расположене лидере ДСК, покрета "Самоопредељење" и Алијансе за будућност Косова.

Демократска партија Косова освојила је 30,94 одсто гласова, а за њом је Демократски савез Косова са 25,85 одсто, саопштила је Централна изборна комисија после 96 одсто обрађених гласачких листића.

Покрет Самоопредељење је обезбедио 13,58 одсто гласова, а Алијанса за будућност Косова 9,45 одсто.

Грађанска Иницијатива за Косово, коју су основали "отпадници" Тачијеве странке, Фатмир Љимај и Јакуп Краснићи, успела је да добије довољан број гласова да уђе у Скупштину са 5,29 одсто гласова.

Међу Србима највише гласова је освојила Српска листа. Представници ове листе тврде да имају сигурних осам од десет од укупно 120 места у скупштини Косова. Према подацима ЦИК-а, Српска листа је освојила 3,8 одсто гласова.

Истичу да овај број није дефинитиван, јер тек предстоје разговори са међународном заједницом око враћања резервисаних места, што би, уколико буде позитивног ефекта, листи Српска омогућило да има више од десет манадата.

Пребројавање гласова није завршено, следи обрада гласова пристиглих поштом, тако да се тек очекује финализација изборних резултата.

Први пут, избори су одржани на територији целог Косова и Метохије, укључујући четири општине са српском већином на северу.

Централна изборна комисија у Приштини саопштила је да је на територији покрајине гласало мање од половине уписаних бирача - 43,5 одсто.

Приштински медији се јутрос баве комбинаториком око будуће владајуће већине на Косову. Процењује се да ће Хашим Тачи добити шансу да још једном, трећи пут за редом, формира владу.

Срби ће у постојећем односу снага, а он не би требало много да се промени, имати значајну улогу у томе, а према неким проценама, Тачи без Срба неће моћи да обезбеди стабилну већину.

Током јучерашњих избора забележене су и неправилности. Ухапшено је више људи због ометања и угрожавања изборног процеса, тужилаштво је радило до рано јутрос, али како ствари стоје све то неће угозити општу регуларност изборног процеса.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару