Читај ми!

Јеремић: Само неутрално о Украјини

Важно је да Београд у погледу проблема у Украјини остане неутралан, рекао директор Центра за међународну сарадњу и одрживи развој Вук Јеремић. Србија ће као копредседавајућа од 1. јануара ОЕБС- у имати велику одговорност у решавању украјинске кризе, каже Јеремић.

Истакавши да је ОЕБС активна у решавању украјинске кризе, Јеремић је рекао да ће Србија у том случају, чак и ако не жели, морати да остане неутрална.

Овде можете погледати/преузети емисију Око

Јеремић је изјавио да Србија први пут заузима неутралан став у односу на светске блоковске поделе.

Као неутрална земља, уз историјске везе са Русијом, а са друге стране европске аспирације и процес приступања Европској унији (ЕУ), Србија може у извесној мери допринети решавању кризе у Украјини, оценио је Јеремић.

Једино што можемо је да помно пратимо развој ситуације и наставимо добре односе са обе стране, рекао је Јеремић у емисији "Око" на РТС-у.

Са ЕУ имамо сарадњу у индустрији, а са Русијом у енергетици, тако да нема другог начина да се одрживо позиционирамо, изјавио је Јеремић.

Према његовим речима, посебно је важно да Србија настоји да не наруши односе ни са једном од страна.

Србија мора пажљиво да се чува, да разуме свет који је окружује и на глобалном нивоу, како би била у позицији да одбрани своје интересе, оценио је Јеремић.

Професор Колумбија универзитета Џефри Сакс је изјавио да данас није добро изоловати се од света, што Русија добро разуме, због чега је изразио сумњу да ће бити новог Хладног рата.

На питање ко ће платити највећу цену украјинске кризе, Сакс је одгорио: "Русија".

Сакс је рекао да земље Западне Европе имају милионска улагања у Русији, а да Русија не жели да изгуби такве партнере.

Ако се ситуација у Украјини погорша, неке фирме ће тешко наставити да послују, константовао је Сакс.

Говорећи о позицији Београда у глобалној економској кризи, Сакс је оценио да је основни задатак Србије да пробуди конкурентну привреду и преко извоза пронађе своје место на међународном тржишту.

Оснивач и председник америчке обавештајне компаније "Стратфор" Џорџ Фридман је изјавио да се још не зна хоће ли бити новог Хладног рата, а да види битну улогу Србије, као копредседавајуће ОЕБС, која се неће мешати.

Према Фридмановим речима, земље попут Србије и још неких балканских држава се не морају мешати у односе који могу довести до Хладног рата.

На питање шта је препорука Србији за излазак из економске кризе, Фридман је одговорио да Србија не треба да очекује да се свет прилагоди њој, већ да следи кретања и одреди своје потребе и брани их.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару