Читај ми!

Мркић: У МСП мање запослених него пензионисаних

Доскорашњи министар спољних послова Србије Иван Мркић изјавио је да је током његовог мандата у Министарству спољних послова запослено педесетак службеника, и наглашава да је у исто време шездесетак службеника отишло у пензију или раскинуло радни однос.

"У стални радни однос је примљено 50-ак службеника, што је учињено сходно одредбама важећег Закона о спољним пословима. Притом треба имати у виду да је у току мог мандата отишло у пензију или раскинуло радни однос 60-ак службеника", навео је Мркић у писаној изјави Бети, поводом извештаја медија о вишеструко већем броју запослених у МСП.

Према Мркићевим речима, који је био министар од јула 2012. године, а сада је саветник председника Србије, у МСП су примани по уговору на одређено време и они стручњаци који су испуњавали одговарајуће услове, прописане Законом и систематизацијом МСП-а, односно службеници на привременом раду због замене одсутног радника или повећаног обима посла.

Мркић је истакао да је сигуран да је и њихов број бар четири пута мањи од броја који су помињали медији, као и да се службеницима ангажованим на одређено време не обнавља аутоматски уговор о привременој запослености, па се њихова бројност може умањивати или повећавати, зависно од потреба службе.

"Тражио сам два пута да се распише јавни конкурс за пријем службеника у МСП. Није било могуће због недостатка средстава, и лимита прихваћених споразумом са ММФ-ом", навео је Мркић.

Он је саопштио и да је вероватно тачно да је од 2009. године до данас издато више од три хиљаде дипломатских пасоша, наглашавајући притом да сваки дипломатски представник и чланови породице морају имати дипломатске пасоше.

"Са члановима Владе, народним посланицима, државним секретарима и руководиоцима јавних предузећа (што закон налаже - министар се о томе не пита) могло је и више да буде издато", саопштио је Мркић.

Он је као "безочну лаж" назвао раније писање медија да је издао дипломатски пасош ташти председника Србије, рекавши да "због те лажи нико не одговара".

Иван Мркић је препоручио медијима да податке поводом којих реагује провере и код садашњег руководства МСП-а и министра Ивице Дачића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару