Читај ми!

Шабић: Бесмислено укидање службених аутомобила

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић изјавио је да му је комисија Владе Србије забранила коришћење службених аутомобила, што ће га спречити у обављању посла прописаног законом.

Шабић је за Бету рекао је да је то најобичнија бесмислица и најбољи начин да се идеја о штедњи претвори у своју карикатуру.

"Када би поштовао ту одлуку, повереник више не би могао да испуњава своје законске обавезе, као што је надзор примене Закона о заштити података на територији целе Србије", рекао је Шабић.

Упитан да ли је могуће да се у инспекције путује аутобусом или возом, Шабић је одговорио да је то "хипотетички могуће", али да је прошле године обављено 1.140 инспекција.

"Инспектори би требало да обављају инспекцијски надзор и да бану изненада ако треба. Шта ја сада треба да радим, да ће кроз три дана доћи моји људи аутобусом? Ако је то штедња, онда свака част. То би значило и дужи пут, дневнице, трошкове смештаја ако буде преноћиште", рекао је Шабић.

Навео је да владина комисија поступа дискреционо, без икаквих критеријума и да је од уредбе о службеним возилима изузето "бар 80 одсто возила која се користе у ко зна какве сврхе".

"Уместо да је влада утврдила одговарајуће објективне критеријуме у вези с километражом, количином бензина и новцем који се може трошити за текуће одржавање и набавке и да је нагласила да се возила могу користити искључиво у службене сврхе, урађено је нешто што ће дати само обрнут ефекат и донети штету", рекао је Шабић.

Истакао је да је пре 15 дана прво добио налог да потпуно обустави коришћење свих возила, а да је затим, пошто је неко схватио да је то апсурдно, стигло одобрење да се могу користити возила само у службене сврхе, али до 31. маја.

"Најмањи је проблем што су мени и заштитинику грађана одузета службена возила, која нам је доделила још Коштуничина влада због безбедносних и других разлога, и ми смо та возила вратили", рекао је Шабић.

Навео је да је, генерално, "повереник био један од најштедљивијих државних органа", и позвао државног ревизора да објави документе о потрошњи.

Шабић је истакао да је службени аутомобил најмање користио за одлазак и долазак на посао, јер је спортиста и шета свако јутро.

"Имам дневно пет састанака ван зграде, комуницирам с новинарима, идем на конференције за новинаре, идем по амбасадама, идем на разноразне округле столове, то је део моје обавезе. Путовао сам као трговачки путник на презентације Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, о којем Србија не зна ништа. Имао сам више од 100 трибина ван Београда", рекао је Шабић.

Упитан да ли је његова плата иста као плата омбудсмана Саше Јанковића, Шабић је одговорио да му је плата дупло мања и да месечно прима мање од 200.000 динара нето.

"Решење о плати омбудсмана потписао је господин Бабић, Административни одбор му утврђује плату по закону у којем пише да поверенику припада плата судије Врховног суда. У Србији има још 30 таквих људи и то уопште није проблем. У случају омбудсмана, у закону пише да му припада плата председника Уставног суда. Нисмо ми доносили законе, него посланици, па нека их посланици и промене", рекао је Шабић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару